Nem ünnepelnek a magyar diplomaták a románokkal

2016.12.01. 14:57

A magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy megtiltotta a magyar diplomatáknak a részvételt a december 1-jei román megemlékezéseken.

Szerinte furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon.

Ezért megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon - mondta Szijjártó Péter.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Értetlenül fogadták

A bukaresti külügyminisztérium "meglepődve és értetlenül" vette tudomásul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium döntését, amellyel megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon és ünnepségeken.

Egy ilyen döntést nehéz megérteni, annál is inkább, mivel egy ország értékei és nemzeti jelképei iránti tisztelet vitathatatlanul magának az EU-nak és az atlanti közösségnek az alapértékei közé tartozik" - közölte a bukaresti külügyminisztérium.