Ukrán hadgyakorlat kezdődött a Krímnél, az oroszok készültségben

2016.12.01. 08:30

Moszkvai tiltakozások és fenyegetések ellenére az ukrán fegyveres erők megkezdték a kétnapos hadgyakorlatot csütörtökön a Krím félsziget közelében.

Petro Porosenko elnök kijelentette: a hadgyakorlatra azért van szükség, hogy az ukrán fegyveres erők felkészüljenek egy esetleges nagyszabású orosz támadásra. "Az elmúlt két évben bebizonyítottuk, hogy egy teljesen új ukrán hadsereget hoztunk létre" - hangoztatta az államfő.

Mindenre felkészültek

Volodimir Krizsanovszkij, az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője közölte a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában, hogy az első rakétákat már kilőtték, s az orosz fél eddig nem reagált erre. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők felkészültek minden lehetséges forgatókönyvre.

Korábbi felvételForrás: AFP/Vasily Maximov

Kizárólag a levegőben

A gyakorlatban egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek, katonai szállító-repülőgépek és drónok, azaz pilóta nélküli gépek vesznek részt. A szóvivő leszögezte, hogy a hadgyakorlat nem fenyegeti az Oroszország által önkényesen elfoglalt Krímet.

A kilőtt rakéták legfeljebb 30 kilométerre közelítik meg a félsziget partját. Oroszország területi vizeinek szélessége 12 tengeri mérföld, azaz 22,2 kilométer. Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a hadgyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.

Készültség a Krímben

Moszkva előzetesen hevesen tiltakozott a Krímhez közeli hadgyakorlat megtartása ellen, válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte Krímben a légvédelmi erőket. Kijevi sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím légterébe. Ukrán és orosz hírforrások szerint fokozott készültségbe helyezték a Krímben az orosz légvédelmi erőket és a fekete-tengeri flotta hajóit, hogy biztosítsák a félsziget légvédelmét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK