Putyin: Nem lesz egypólusú a világ

Putyin
Russian President Vladimir Putin gives a press conference with French President at the Kremlin in Moscow on November 26, 2015. French President Francois Hollande is leading a diplomatic campaign to form a broad coalition against the Islamic State jihadists following the attacks in Paris, though his efforts are currently being hindered by a bitter standoff between Russia and Turkey over the shooting down of a Russian military plane. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / AFP / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Az orosz elnök fokozatosan helyreáll a világban az egyensúly, miután szerinte megbuktak az egypólusú világ létrehozására irányuló kísérletek. Vlagyimir Putyin egy tévéinterjúban arról is beszélt, hogy Donald Trump személyében okos ember került az Egyesült Államok élére.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint megbuktak az egypólusú világ létrehozására irányuló kísérletek. "Sok partnerünk már maga is előnyben részesíti azt, hogy a nemzetközi joghoz forduljon, mert az egyensúly a világban fokozatosan helyreáll. Ez elkerülhetetlen" - mondta egy televíziós interjúban.

Védelmezni a nemzeti érdekeket

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy

Oroszország mindig is abból indult ki, hogy "saját nemzeti érdekeinket védelmezve tisztelettel kell viszonyulnunk mások érdekeihez is".

Mint mondta, Moszkva ezen az alapon kívánja fejleszteni kapcsolatait a többi kormánnyal.

Vlagyimir Putyin szerint megbuktak az egypólusú világ létrehozására tett kísérletek Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Putyin az Egyesült Államokat a világ egyik fő gazdaságának és "vezető katonai hatalomként" jellemezte. Hangsúlyozta, hogy okos embernek tartja Trumpot, és kifejezte meggyőződését, hogy a megválasztott elnök tudatában van a hivatalával járó nagy felelősségnek.

Abból indulunk ki, hogy éppen ebből az alapállásból fog cselekedni" - tette hozzá Trumpra utalva.

Az orosz elnök kijelentette, hogy az "arab tavaszt" és annak negatív következményeit az okozta, hogy a világ néhány fontos országa, a saját geopolitikai érdekeinek kedvezve, elfordult a nemzetközi jog alapelveitől. Putyin szerint Moszkva lehetőségei korlátozottak voltak, hogy hasson az eseményekre.