Megölték az Iszlám Állam észak-kaukázusi csoportjának vezetőjét Oroszországban

Vágólapra másolva!
Megölték szombaton az Iszlám Állam terrorszervezet észak-kaukázusi csoportjának, a Vilájat Kavkaznak számos oroszországi támadásért felelős vezetőjét - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vasárnap hajnalban közzétett közleménye szerint az Iszlám Államhoz kötődő, Dagesztánban székelő csoport vezetőjét, az 1981-ben született Rusztam Magomedovics Aszelgyerovot, más nevén Abu Muhammadot és belső körének négy tagját egy különleges művelet során a dagesztáni főváros, Mahacskala közelében, Talgi településén ölték meg.

Az orosz hatóságok szerint több terrortámadás mellett Aszelgyerov állt a 2013. december 29-én, a volgográdi pályaudvaron elkövetett öngyilkos merénylet, valamint az egy nappal későbbi, egy trolibusz ellen végrehajtott robbantás mögött. A véres merényletekben több mint 30 ember vesztette életét.

Az FSZB hozzátette: Aszelgyerov egyike volt azoknak a szélsőségeseknek, akik 2014-ben elsőként fogadtak hűséget az Iszlám Államnak. A főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrorcsoport vezetői 2015 júniusában jelentették be, hogy Aszelgyerov vezetésével létrehozták a Vilájat Kavkaz nevű szervezetet Oroszországban.

A terrorista vezér kiiktatásával végződő szombati akciónak nincsenek sem civil, sem hatósági áldozatai - tette hozzá a szövetségi szolgálat.