Irán megtorolná az amerikai szankciók meghosszabbítását

Obama Welcomes Laureates of the 2016 Nobel Prizes POLITICS Barack Obama
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Válaszlépést helyezett kilátásba Haszan Róháni iráni elnök vasárnap arra az esetre, ha az amerikai elnök aláírná az Irán elleni szankciókról szóló amerikai törvény meghosszabbítását.
Vágólapra másolva!

A washingtoni Fehér Ház jelezte a minap, hogy Barack Obama valószínűleg aláírja a hosszabítást, mert meggyőződése, hogy nem sérti a nagyhatalmak és Irán tavalyi nukleáris megállapodását.

Barack Obama Forrás: AFP/DPA/Andrew Harrier

Az amerikai szenátus egyhangúlag szavazta meg csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel.

A törvényt 1996-ban alkották meg,

és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. A törvény érvényessége most decemberben járt volna le, és november közepén a képviselőház már megszavazta a meghosszabbítását. A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak, s az a céljuk, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.

Válaszlépést terveznek

Róháni vasárnap az iráni parlamentben azt mondta: a törvény meghosszabbításával az Egyesült Államok példátlan módon megsértené a nukleáris megállapodást, és ha ez megtörténik, akkor Irán határozott és arányos válaszlépést tesz. "Ha Barack Obama elnök aláírja a törvényt, akkor azzal megszegi az Egyesült Államok vállalásait" - jelentette ki.

A szenátusi szavazás óta a teheráni külügyminisztérium, a parlamenti elnök és Ali Hamenei ajatolláh, legfőbb iráni politikai és vallási vezető is megnyilatkozott az ügyben, utóbbi azt mondta: az amerikai törvény meghosszabbítása egyértelműen a nukleáris megállapodás megsértését jelentené