Nem lesz személyi kultusza Fidel Castrónak

TOPSHOTS Horizontal
Fidel Castro emléke az emberekben él majd tovább
Vágólapra másolva!
A volt kubai vezető akaratának megfelelően halála után sem utcákat, sem közterületeket nem neveznek el Fidel Castróról - közölte szombaton Raúl Castro államfő Santiago de Cubában bátyja gyászszertartásán.
Vágólapra másolva!

Raúl Castro a Santiago de Cuba-i rendezvényen összegyűlt többezres tömeg előtt elmondta, a következő ülésén a törvényhozás jogszabályban rögzíti a tiltást arról, hogy intézményeket, utcákat, parkokat vagy más közterületet nevezzenek el Fidel Castróról, illetve mellszobrokat vagy más emlékműveket emeljenek neki.

Fidel Castro emléke az emberekben él majd tovább Forrás: AFP/Pedro Pardo

A kormány megvédi a szocializmust

A november 25-én 90 éves korában elhunyt Fidel Castro hivatali ideje alatt tartózkodott attól, hogy nevével illessenek közterületeket. Ezt azzal indokolta, hogy el akarta kerülni a személyi kultusz kialakulását. A kubai államfő a gyászszertartáson emellett megesküdött bátyja hamvai előtt, hogy a kormány megvédi a hazát és a szocializmust.

Temetési menet

Fidel Castro hamvaival szerdán indult el a négynapos gyászmenet Havannából. A kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjének hamvait tartalmazó urnát az ország nemzeti lobogójával lefedett kis koporsóba helyezték, hogy a fővárostól 800 kilométerre keletre fekvő Santiago de Cuba városba szállítsák. Az ország egykori vezetőjét, aki mintegy ötven éven keresztül volt hatalmon, vasárnap helyezik végső nyugalomra, aznap véget ér az országban meghirdetett kilencnapos gyász is.

A Fidel Castro hamvait szállító jármű Forrás:AFP/Citizenside/Cristian Mijea

A menet útvonala ugyanaz - csak ellenkező irányú -, amelyen egykoron Castro és forradalmár társai haladtak végig, hogy végül 1959. január 1-én megdöntsék az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista rendszerét.

A négynapos gyászmenet szerdai kezdete előtt százezrek vettek búcsút Castrótól a főváros központi terén, Forradalom terén tartott gyászünnepségen. Azon részt vett több külföldi vezető is, többségük latin-amerikai országokból érkezett.