Felesége kérésére mond le az új-zélandi miniszterelnök

roast busters, nemi erőszak, facebook, új-zéland, John Key új-zélandi miniszterelnök az október eleji APEC találkozón.
Vágólapra másolva!
Váratlanul bejelentette lemondását hétfőn John Key új-zélandi miniszterelnök, aki nyolc évig töltötte be a tisztséget.
Vágólapra másolva!

Korábban széles körben úgy vélekedtek, hogy a politikus indul majd a jövő évi választásokon. Ezt cáfolandó most azonban azt mondta, nem akar ugyanabba a hibába esni, mint más vezetők, akik túl sokáig maradnak a hatalomban, és ehelyett

akkor távozik, amikor még a csúcson van.

Nem tudott volna egy újabb, negyedik mandátumot vállalni, nem akarta volna a választókat becsapni azzal, hogy egy fél év vagy egy év után távozik - mondta. Remegő hangú beszédében hangoztatta, hogy személyes "áldozatok" késztetik a tisztség feladására, amely viselésének kárát a családja látta.
A helyi sajtó úgy értesült,

felesége kérte, hogy mondjon le.

Az egykori pénzügyi szakember, aki egyebek között a neves Merril Lynch bankcsoportnál is dolgozott, a centrista Új-Zélandi Nemzeti Párt képviseletében 2008-ban került a tisztségbe, véget vetve a munkáspárti Helen Clark kormányfő kilencévi kormányzásának.

Key azt mondta, pártja választmánya december 12-én határoz az új vezetőről és a miniszterelnök személyéről. Hozzáfűzte, ő helyettesére, a pénzügyminiszter Bill English-re adja majd le szavazatát.

A miniszterelenök azt mondta, személyes "áldozatok" késztetik a tisztség feladására, amely viselésének kárát a családja látta Forrás: AFP/Pool/Dita Alangkara