Merkel: Meg kell állítani az illegális migrációt

MERKEL, Angela
Essen, 2016. december 6. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke, miután beszédet mondott pártjának esseni kongresszusán 2016. december 6-án. (MTI/AP/Martin Meissner)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szerint meg kell állítani az illegális migrációt, nem fordulhat elő olyan helyzet Németországban, mint 2015 nyárutóján. A CDU elnöke pártja kongresszusán azt is mondta, nem szabad engedni, hogy az EU tovább gyengüljön, pártjára pedig kemény kampány vár 2017-ben.
Vágólapra másolva!

Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért, és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártja esseni kongresszusán.

amikor Németország "rendkívüli humanitárius szükséghelyzetben" cselekedett, és gazdasági ereje, a helyi önkormányzatok, az állami intézmények és az önkéntesek helytállása révén kiválóan teljesített – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke pártjának kongresszusán Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A pártelnök-kancellár arról is beszélt, hogy távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek, tiltani kell a burkaviselést és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is.

Nem gyengülhet tovább az EU

Merkel kitért arra is, hogy az EU nem gyengülhet tovább, Európától függ ugyanis Németország sorsa és jóléte. Emlékezetett:

a súlyos fejleményekkel terhes 2015-ös év után még nagyobb megrázkódtatások következtek, így 2016-ban "a világ kifordult a sarkaiból".

Ebben a helyzetben az EU stabilizálására kell törekedni, meg kell akadályozni, hogy meggyengülve kerüljön ki a válságok örvényéből - mondta Angela Merkel. Jelezte: minden tagországnak be kell tartania a stabilitási és növekedési paktum előírásait, a brexitnél pedig nem szabad egyoldalú engedményeket tenni Nagy-Britanniának.

Nagyon kemény kampány jön

Angela Merkel arról is beszélt a kongresszuson, hogy Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a CDU-nak jövőre, hiszen úgy kell majd küzdenie a baloldal győzelme ellen, hogy folyamatosan támadják jobbról.

Merkel ismét elindult az elnöki tisztségért - meg is választották Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Merkel megjegyezte: a legfőbb cél annak megakadályozása, hogy a szociáldemokraták (SPD) kormányt alakíthassanak a Baloldallal és a Zöldekkel.

Újraválasztották pártelnöknek

Újabb két évre a CDU elnökévé választotta Angela Merkelt a párt kongresszusa. A pártot 2000 óta vezető politikus a tisztújító kongresszuson ismét, kilencedik alkalommal is megpályázta az elnöki tisztséget, a küldöttek pedig 89,5 százaléka támogatta.

Ez pártelnöki pályafutásának amúgy második leggyengébb eredménye. A legjobb eredményt 2012-ben érte el, amikor a szavazatok 97,9 százalékát szerezte meg, a leggyengébben pedig 2004-ben szerepelt, amikor a küldöttek 88,4 százaléka támogatta.