Változtatni fog taktikáján az Iszlám Állam, ha elveszíti területeit

Bagram Air Field Horizontal
US Major General Stephen Townsend, commander of the 10th Mountain Division, poses for a photograph at Afghanistan's Bagram Airfield in Parwan on May 30, 2014. President Hamid Karzai welcomed US plans to pull all troops out of Afghanistan by the end of 2016, and called on Taliban insurgents to seize the opportunity to seek peace. Outlining the US strategy to end America's longest war, 15 years after the September 11 attacks, President Barack Obama confirmed that the 32,000-strong US deployment in Afghanistan would be scaled back to around 9,800 by the start of 2015. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszul bevételével nem lesz vége a harcnak, a terrorszervezet azután is fenyegetést jelent majd - közölte szerdán a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozón Stephen Townsend altábornagy, az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció amerikai parancsnoka.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a tábornok leszögezte: az iraki erők és szövetségeseik remélt moszuli győzelme nem azt jelenti, hogy a terrorszervezet felett is diadalmaskodnak.
Kifejtette: míg a város bevétele még egy jó néhány hétig, talán két hónapig is el fog tartani, a terrorszervezet elleni harcnak azonban nem lesz vége.

Stephen Townsend tábornok Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező erőknek meg kell tisztítaniuk a Moszultól nyugati irányban, a város és a szíriai határ között fekvő területet, és újra ellenőrzés alá kell vonniuk a határt - fogalmazott Townsend.

- mondta.

Jön a virtuális kalifátus

Az altábornagy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a terrorszervezet fegyveresei előbb-utóbb ráébrednek, fizikai értelemben elveszítik az úgynevezett "kalifátusukat". Ezért változtatni fognak a taktikájukon, egyfajta "virtuális kalifátussá" alakulnak, amely nem szűnik meg fenyegetést jelenteni.

Az IÁ egy fegyveres lázadássá fog zülleni Irak és Szíria területén - fejtette ki jóslatát Townsend.

A szervezet jelentette terrorfenyegetésről szólva Townsend közölte: "amíg csak létezik, az IÁ támadásokat fog tervezni a Nyugat ellen. Meglátása szerint az a legjobb módja annak, hogy a szervezet jelentette fenyegetést csökkentsék, az, hogy "kirugdossuk őket" Moszulból és Rakkából, és "a sivatagba űzzük őket".

A közelmúlt rámutatott arra, hogy

egy adott fegyveres csoport felszámolása egy másik felemelkedéséhez vezethet,

ezért Townsend szerint a koalíció tagországainak jelen kell maradniuk Irakban. Mint mondta, az iraki al-Kaidából jött létre az IÁ, a jövőben viszont meg kell akadályozni, hogy a legyőzött IÁ-ból valami más nőjön ki.

Rakka nehezebb lesz

A terrorszervezet de facto szíriai fellegváráról szólva Townsend azt mondta, hogy a moszuli offenzívához képest Rakka felszabadítása jóval időigényesebb lesz. Ezt azzal magyarázta, hogy míg Irakban a kormány és a hadsereg küzd Moszul bevételéért, Szíriában a terrorellenes koalíció kisebb, helyi kurd és arab fegyveres csoportokra támaszkodik. "Szíriában egy polgárháború mellett helyi partnerekkel próbálunk harcolni az IÁ-val, mindenféle külső behatással" - mondta.