Hitel kell? Mutasd a melledet!

prostituált nő kurva kína
Hong Kong actress Theresa Cheung. (EyePress)
Vágólapra másolva!
Gondolta volna, hogy vannak olyan online pénzügyi szolgáltatók, amelyek meztelen képeket kérnek nőktől cserébe a kölcsönért, vagy a fizetési határidő kitolásáért? Ilyen képekkel van tele az a 10 gigabájtos fájl, amely a kínai netre szivárgott ki.
Vágólapra másolva!

A tömörített fájlban 161 nőről van fénykép, sőt szexvideó - írta a Global Voices. A nagy részük főiskolai hallgató, életkoruk általában 17 és 23 év közé esik. A képek mellett chatbeszélgetések leiratai is vannak, tele személyes információkkal.

A lányok nagy része főiskolai hallgató, életkoruk általában 17 és 23 év közé esik. Képünk illusztráció. Forrás: Imaginechina/Shan ga - Imaginechina/Shan Ga

Igazolvánnyal!

A fájl egy kínai pénzügyi közösségi oldalra, a Csiedajbaóra szivárgott ki. Ezen a hálózaton magánszemélyek adhatnak kölcsönöket egymásnak.

De amíg az oldalon a hitelkérelmezőknek a valós adataikat kell megadniuk, a hitelezők névtelenek maradhatnak.

A honlap egy közleményben már el is határolódott az ügytől, és együtt is működik a hatóságokkal a visszásságok felderítésében.

Sok fiatal lánytól kértek meztelen szelfit a kölcsönért cserébe, ráadásul olyat, amelyen a személyi igazolványukat is a kezükben tartják,

de voltak olyan lányok is, akiknek maszturbálniuk kellett a kamera előtt a hitelért.

Az igazolványoknak ezeken a filmeken is látszaniuk kellett.

Természetben lehetett fizetni

A hitelezők később persze könnyen zsarolni tudták a lányokat azzal, hogy a képek és a filmek kikerülnek a netre, ha nem fizetnek időben. A nyilvánosságra hozott csevegésekből az is kiderül, hogy nem egy esetben

szervezett szexrandikkal volt lehetőség kiváltani az adósságokat.

A kiszivárgott dokumentumokban szereplő lányok 1000 és 23 ezer jüan közötti értékben vettek fel kölcsönt (kb. 42 000-970 000 Ft). A törlesztési idők szórása 5 hét és 9 hónap között volt, a kamatok pedig akár a heti 15 százalékot is elérték.

A South China Morning Post szerint azért fordulnak sokan ilyen hitelezőkhöz, mert nem szerepelnek a központi bank hiteladatbázisában, így nem is vehetnek fel hitelt rendes bankoktól.

Akár 500 millió ilyen ember is élhet az országban,

főleg diákok, munkások és vidéken lakók. Közülük soknak ráadásul a pénzügyi ismeretei is alacsonyabbak, ezért hajlandóak magas kamatú hiteleket elfogadni. A meztelen képekért cserébe viszont rendkívül gyorsan megkapták a kölcsönt: volt, aki 5000 jüant kapott három perccel az után, hogy elküldte a fotókat.

A hitelek iránti igény egyébként is egyre nő az országban a fogyasztás növekedésével: az egyik bank júliusi jelentése szerint 28 százalékkal több kölcsönt folyósítottak, mint egy évvel korábban.