Erős parlamenti frakcióban érdekelt a romániai magyarság

Vágólapra másolva!
Erős magyar frakció, illetve lehetőség szerint a kormányzati részvétel a legfontosabb tétje a romániai magyarság szempontjából a hétvégi választásoknak - jelentette ki a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.
Vágólapra másolva!

Kántor Zoltán szerint lehetséges, hogy az RMDSZ még akkor is részt vehet a kormányzásban, ha nélküle is megszerzi valamelyik politikai erő a parlamenti mandátumok több mint felét.

A felmérések szerint az alacsony részvételi arány a szociáldemokratáknak és az RMDSZ-nek kedvez, a magas pedig a liberálisoknak.

A szakértő lélektanilag nevezte fontosnak, hogy a magyar összefogás elérje az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A romániai magyarok aktivitása ugyanis a románokhoz hasonlóan alacsony. A legutóbbi parlamenti választáson például a kilencszázezer jogosult közül csak félmillióan mentek el szavazni.

Ugyanakkor a választási törvény szerint az RMDSZ akkor is bekerülhet a parlamentbe, ha nem éri el az öt százalékot, mivel ehhez elegendő az is, ha négy megyében megszerzi a szavazatok húsz százalékát.

Az RMDSZ a koalíciókötés egyik fő feltételeként egyébként az erdélyi autópálya befejezését jelölte meg - mondta Kántor Zoltán.