Három évet kapott a volt francia költségvetési miniszter

Vágólapra másolva!
Három év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön Jérome Cahuzacot, az adócsalás elleni küzdelemért felelős volt francia költségvetési minisztert egy párizsi bíróság abban a perben, amelyben korábbi svájci és szingapúri bankszámlái miatt adócsalással és pénzmosással vádolták meg.
Vágólapra másolva!

Ez az ügy volt Francois Hollande államfő 2012-ben kezdődött mandátumának legjelentősebb politikai botránya. A szocialista elnök hatalomra kerülésekor nevezték ki ugyanis költségvetési miniszternek az egykori plasztikai sebészt.

Cahuzac 2013-ban kényszerült lemondani, amikor hosszú tagadás után a parlamentben bevallotta, hogy húsz éve tart fenn titkos bankszámlát, előbb Svájcban, majd Szingapúrban. A hazugság miatt eltávolították a szocialista pártból is, amelynek a hetvenes évek óta volt tagja.

A botrány megrázta Franciaországot és Hollande-ot, aki hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy véget vet a korrupciónak – emlékeztetett a Reuters.

A 64 éves Cahuzac az ítélet alapjától számított öt évig nem vállalhat választással betöltendő közéleti szerepet. Volt feleségét két év börtönbüntetésre ítélték.