Ostrom-szünet Aleppóban: ezrek menekülhetnek a felkelők uralta városrészekből

conflicts Horizontal
Syrian residents fleeing the violence gather at a checkpoint, manned by pro-government forces, in the village of Aziza on the southwestern outskirts of the northern Syrian city of Aleppo on December 8, 2016. Syria's army battled to take more ground from rebels in Aleppo after President Bashar al-Assad said victory for his troops in the city would be a turning point in the war. / AFP PHOTO / Youssef KARWASHAN
Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg felfüggesztette az aktív harci tevékenységet Aleppóban, hogy a keleti városrészekből lehetőség szerint rekord számú számú polgári személyt evakuáljanak - közölte csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Szergej Lavrov orosz külügyminiszterre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kétnapos hamburgi miniszteri ülésén résztvevő orosz külügyi tárca vezetője szerint ennek a nagyszabású műveletnek a keretében

8 ezer embert akarnak elszállítani a felkelők uralta városrészekből.

Az menekülőknek 5 kilométeres utat kell megtenniük a városból - tette hozzá.

A harcok elől menekülő emberek Aleppóban Forrás: AFP/Youssef Karwashan

Az orosz külügyi tárca vezetője szerint Moszkva partnerei az EBESZ-tanácskozáson aggodalmuknak adtak hangot az aleppói humanitárius helyzet miatt.

Segélyszállítmányok az elfoglalt városrészekbe

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője Moszkvában közölte, hogy a szíriai hadsereg és szövetségeseik mára elfoglalták Kelet-Aleppó több mint 70 százalékát. Ezekbe a kerületekbe most segélyszállítmányok érkeznek a civilek számára. Az utcákat pedig az orosz hadsereg tűzszerészei aknamentesítik - tette hozzá.

Konasenkov kiemelte: a lehető legteljesebb mértékben készek együttműködni a nyugati államokkal, hogy humanitárius szállítmányokat juttassanak Aleppóba, amennyiben ezek az országok valóban hajlandónak mutatkoznak segíteni.

A déli negyedekben még tartják magukat a felkelők

A szíriai felkelők vonalait az előző nap törték át a kormányerők Aleppó óvárosában a déli negyedekbe űzve őket. A lázadók ott egy enklávét alakítottak ki, ahol még tartják magukat.

A szíriai hadsereggel szövetséges milíciák adatai szerint a felkelők a keleti városrészben legfeljebb 10-12 négyzetkilométernyi területet ellenőriznek.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Lavrov bejelentette: szombaton Genfben találkoznak az amerikai és orosz szakértők, hogy kidolgozzanak egy megállapodást Kelet-Aleppóra vonatkozóan.

Az orosz külügyminiszter szerint a helyzet megoldása abban áll, hogy a damaszkuszi rezsim ellenzékének el kell hagynia a várost, ahogy azoknak a civileknek is, akik ezt kívánják.

Lavrov röviden tanácskozott a szíriai helyzetről amerikai kollégájával John Kerryvel is. John Kirby amerikai külügyi szóvivő azt mondta, hogy a felek megvitatták a Szíriában folyamatban lévő többoldalú erőfeszítéseket, hogy tűzszünet szülessen Aleppóban, illetve humanitárius segélyeket jutassanak el a nagyváros polgári lakosságához.