Változatlanul az Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb Ausztriában

Osztrák elnökválasztás
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt elnökjelöltje és Heinz-Christian Strache, a párt vezetője egy bécsi sajtóértekezleten
Vágólapra másolva!
Változatlanul az Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb párt Ausztriában egy pénteken ismertetett felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

"Az ausztriai államfőválasztás eredménye ellenére egyértelműen vezet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)" - olvasható az Österreich című osztrák lap pénteki számában, amely a kutatást közölte. A vasárnap tartott államfőválasztáson az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer alulmaradt a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellennel szemben. A lap megjegyzi: az államfőválasztás előtt is hasonló támogatottsággal vezetett az FPÖ, ezt követően sem vesztett szavazatokat. A felmérést a Resarch-Affairs osztrák kutatóintézet a hét közepén, hatszáz ember megkérdezésével végezte.

A zöldek még nem profitáltak

Eszerint az FPÖ 35 százalékon áll, a nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 25 százalékos támogatottságot élvez. A felmérés szerint a koalíció kisebbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 18 százalékot kapott. A kutatás szerint a Zöldek pártja azonban nem tudott profitálni az egykori pártvezető, Alexander Van der Bellen győzelméből, hiszen 13 százalék támogatja őket, nagyjából ugyanannyian, mint az államfőválasztást megelőzően. A Neos liberális párt hét százalékos eredményt ért el.

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt elnökjelöltje és Heinz-Christian Strache, a párt vezetője egy bécsi sajtóértekezleten Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Koalícióra készen

A szociáldemokrata párt legtöbb tartományi szervezetének elnöke készen állna a közös kormányzásra az FPÖ-vel - írja a Der Standard című osztrák lap. Az újságnak nyilatkozó Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere azonban kizártnak tartja, hogy a következő parlamenti választások után az SPÖ és az FPÖ koalícióra lépjen egymással. Indoklása szerint nincs tartalmi egyezés a két párt programja között. A lap megjegyzi, hogy Häupl a legerősebb tartományi pártszervezet elnöke.

Barátságos vita

Ausztria kilenc tartománya közül Bécs, Burgenland és Karintia vezetője szociáldemokrata, a többi tartományé néppárti. A lap tartományi SPÖ-vezetőket szólaltat meg, akik annyit mondanak, hogy nem szabad semmit sem kategorikusan kizárni, akkor sem, ha nagyok a nézetkülönbségek.
Christian Kern szociáldemokrata kancellár és az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache az elnökválasztási kampány alatt, november végén az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban vitáztak egymással. A szakértők szerint a vita barátságos hangneme azt mutatja, hogy a két párt közeledik egymás felé, a szociáldemokraták így jelzik az FPÖ szavazóbázisa felé, hogy megértik az aggodalmaikat és nyitottak feléjük is.