ET-főtitkár: A gyűlöletbeszéd visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával

President Putin meets with Secretary General of the Council of Europe Thorbjorn Jagland landscape HORIZONTAL
2988740 12/06/2016 December 6, 2016. Secretary General of the Council of Europe Thorbjorn Jagland during a meeting with Russian President Vladimir Putin at the Kremlin. Sergey Guneev/Sputnik
Vágólapra másolva!
A gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal, a kettőt nem szabad összetéveszteni - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az emberi jogok napja alkalmából tartott strasbourgi beszédében pénteken.
Vágólapra másolva!

Jagland hangsúlyozta: a gyűlöletbeszéd visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával.

Hozzátette: nem szabad természetesnek venni ezeket az alapvető jogokat és sosem szabad visszaélni velük.

Thorbjorn Jagland Forrás: Sputnik/Sergey Guneev

Szabadon lehet véleményt nyilvánítani még akkor is, ha az zvar, esetleg bánt valakit, de nem fogadható el minden a szólásszabadságra hivatkozva - húzta alá a norvég szociáldemokrata Jagland.

Különösen nagy kihívás az internet

A főtitkár úgy véli: a gyűlölködő beszéd számos formát ölthet; amikor nyilvánosan szólítanak fel erőszakra, ellenségeskedésre vagy bizonyos csoportok kirekesztésére, az gyűlöletbeszéd, s nem illeti a szólás szabadságának járó védelem.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása különösen nagy kihívást jelent az interneten, ahol a határvonalak kevésbé világosak. Határozott vonalat kell húzni, hogy hol kezdődik a gyűlölet - szögezte le Thorbjorn Jagland.