Törökország egy lépéssel közelebb került az elnöki rendszerhez

Recep Tayyip Erdogan
A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
A török kormánypárt benyújtotta az elnöki rendszert létrehozó alkotmánymódosítását. Az alkotmánymódosítással megszűnne a miniszterelnöki tisztség, az államfő lenne a végrehajtó hatalom vezetője, törvény erejű rendeletet bocsájthatna ki, feloszlathatná a parlamentet. A szükséges parlamenti kétharmad híján a javaslatról várhatóan népszavazás lesz 2017 tavaszán. 
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a török parlamentnek a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szombaton az elnöki rendszerről szóló alkotmánymódosító javaslatot, amely kiszélesítené Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit. A tervezet szövegét korábban a legkisebb ellenzéki tömörülés, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) is jóváhagyta.

Az alaptörvény megváltoztatása nyomán a helyi önkormányzati választások 2019 márciusában, a parlamenti, továbbá a köztársaságielnök-választások 2019 novemberében lennének.

Valószínűleg népszavazás lesz

Az AKP-nek és az MHP-nek együttesen 357 képviselője van a törvényhozásban. A szükséges kétharmad hiányában ugyan nem változtathatnak közvetlenül az alaptörvényen, de a későbbiekben népszavazásra bocsáthatják az elnöki rendszer kérdését.

Nurettin Canikli miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta:

a referendumra 2017 márciusa és májusa között kerülhet sor.

Erdogan egy szombati beszédében új korszak kezdetének nevezte az elnöki rendszer várható bevezetését.

Törvény erejű rendeletet adhatna ki

A 21 pontból álló javaslat értelmében a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje. A miniszterelnök intézménye, amely 1923-ban a Török Köztársaság megalakulásával jött létre, megszűnne. A tervezet alapján

a köztársasági elnök kapcsolatban állhatna politikai párttal,

az ezt tiltó jogszabályt pedig eltávolítanák a jelenlegi alkotmányból. Az államfői tisztségre jelöléshez legalább 100 ezer választó szavazatára lenne szükség.

A tervezetben szerepel, hogy

a köztársasági elnök önmaga törvény erejű rendeletet bocsáthatna ki, valamint feloszlathatná a parlamentet,

de akkor saját feladata is véget érne. Az államfő ellen büntetőeljárást kezdeményezhetne a törvényhozás. A köztársasági elnök jelölné ki a minisztereket és a főtisztviselőket.

Nagyobb lenne a parlament

A szövegben az is olvasható, hogy 2019-től az 550 fős parlament 600 fősre bővülne, továbbá bizonyos esetekben pótképviselő érkezhetne ugyanabból a pártból elődje helyére. A választhatóság alsó korhatárát 18 éves életkorra szállítanák le.

A szükségállapotot az elnök rendelné el

Az alkotmánymódosítás következtében a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) vezetőinek az egyik felét az államfő, másik felét a törvényhozás választaná ki. Megszüntetnék a hadbíróságot, így az alkotmánybíróság tagjainak száma 15-re csökkenne. A nemzetbiztonsági tanácsnak (MGK) nem lenne tagja az országos csendőrfőkapitány és a katonai közigazgatás lehetősége kikerülne az alkotmányból.

A szükségállapotot az államfő rendelné el, illetve annak intézkedéseit is ő hozná a törvényhozás jóváhagyásával.

Erdogannak tetszik

Erdogan szerint az alkotmánymódosítás erősebbé és stabilabbá tenné Törökországot, az ellenzék többsége viszonyt úgy véli, hogy túl nagy hatalom összpontosulna a török vezető kezében.