A külügyminiszter alakít kormányt Olaszországban

Vágólapra másolva!
Sergio Mattarella olasz államfő vasárnap a hivatalába kérette Paolo Gentiloni külügyminisztert, hogy megbízza a kormányalakítással.
Vágólapra másolva!

Paolo Gentiloni olasz külügyminisztert kérte fel vasárnap Sergio Mattarella államfő az új kormány megalakítására - jelentette be az elnöki hivatal. Gentiloni az államfővel folytatott 45 perces megbeszélését követően rövid nyilatkozatában közölte: elfogadta a felkérést és igyekszik a lehető leghamarabb összeállítani kormányát. Hangsúlyozta, hogy

az új kormány a legsürgősebb nemzetközi, gazdasági és társadalmi kihívásokra fog összpontosítani.

Fontos feladatként említette a földrengés sújtotta közép-olaszországi térség megsegítését, illetve az új választási törvények mielőbbi elfogadását.

Napok kérdése az új kormány

Az olasz politikai gyakorlat szerint Gentiloni feladata most az, hogy összeállítsa jövendőbeli minisztereinek névsorát, amellyel - várhatóan már hétfőn - visszatér az államfőhöz, leteszi hivatali esküjét, majd bizalmat kér a parlament mindkét házában. Az új kormány megalakítása néhány napon belül lezárulhat,

az Európai Unió évzáró csúcstalálkozóján a hét második felében már az új miniszterelnök vehet részt.

Az ellenzék előrehozott választásokat akar

Az olasz ellenzéki pártok bírálták az államfő választását, és ismételten előrehozott választások kiírását sürgették.

"Olaszország választani akar. Az emberek a szavazataikkal akarják megújítani az országot. A pártok (képviselői) azzal a céllal hozzák létre ezt az új kormányt, hogy megtarthassák a hatalmas fizetésüket" - vélekedett Luigi di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke.
Matteo Salvini,

a jobboldali populista Északi Liga vezetője azt mondta, Gentiloni mindössze a távozó kormányfő "haszontalan fénymásolata", akire semmi szüksége nincs az országnak.

Az Északi Liga korábban jelezte: a jövő hét végén tiltakozó megmozdulásokon fogják követelni az előrehozott választások kiírását.

Renzi belebukott a népszavazásba

Matteo Renzi a december 4-i népszavazás következményeként mondott le. A Renzi emberének számító Gentilonival a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kormánytöbbség irányíthatja tovább az országot.