Az Iszlám Állam kivonult Palmürából

Szíria Palmüra
Russian army soldiers patrol the ancient Syrian city of Palmyra on May 5, 2016. / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnalban kivonultak Palmürából az Iszlám Állam dzsihádistái, akik az orosz légierő könyörtelen támadásai miatt alig egy napig tudták tartani a Szíria középső részén fekvő történelmi várost.
Vágólapra másolva!

„Az orosz légierő könyörtelen éjszakai csapásai miatt az Iszlám Állam arra kényszerült, hogy mindössze néhány óra után hajnalban kivonuljon a városból" – mondta a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű aktivistahálózat igazgatója, Rami Abdel Rahman.

A dzsihádisták jelentős emberveszteségeket szenvedtek – tette hozzá.

Orosz katonák Palmürában az offenzíva előtt Forrás: AFP/Vasily Maximov

Az orosz Sputniknews beszámolója szerint az orosz légierő 64 bevetést hajtott végre a dzsihádisták ellen, és a légi támogatásuk segítségével a szír kormányhadsereg visszafoglalta Palmürát.

A harcban megöltek több mint háromszáz szélsőségest, kilőttek 11 tankot és gyalogsági harci járművet, valamint 31 nehézgépfegyverrel felszerelt járművet.

Az Iszlám Állam szélsőségesei 2015 májusában foglalták el először Palmürát, ahonnan csak idén márciusban sikerült kifüstölniük őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. A dzsihádisták számos olyan egyedülálló, nagyjából kétezer éves ókori műemléket megsemmisítettek, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.