Bocsánatot kért a horvát oktatási államtitkár

Vágólapra másolva!
A PISA-felmérést magyarázta meg - emiatt is magyarázkodnia kellett utóbb.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésre kényszerült Matko Gluncic, a horvát oktatási államtitkár egy diszkriminatív kijelentése miatt, amely szerint azért teljesítettek átlag alatt a horvát diákok a 2015-ös PISA-felmérésen, mert abba bevonták a kisebbségekhez tartozó és a hátrányos helyzetű tanulókat is.

Nem is volt igaz, amint mondott

A hírről beszámoló Jutarnji List horvát napilap emlékeztetett: az államtitkár a felmérésről az N1 horvát hírcsatornának adott hét végi interjújában beszélt.

Szerinte a horvát felmérésben minden diák részt vett, a nemzeti kisebbségek és a hátrányos helyzetű tanulók is, ami rontott a horvát átlagon.

Továbbá úgy vélte: egyes európai országok meghamisították adataikat.

Gluncic kijelentését cáfolta Michelle Bras Roth, a horvát PISA-felmérés vezetője, mondván: nem kapcsoltuk be a felmérésekbe azokat, akik nem horvát nyelven végzik tanulmányaikat, és azokat sem, akik csökkentett program szerint tanulnak. Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő szerint Gluncic kijelentése "szűklátókörül, lokálpatrióta, soviniszta és rasszista elemekkel tűzdelve".

Gluncic egy nappal később elnézést kért, mondván: sajnálja, hogy nem tudta jól kifejezni magát, és egyesek ezért félreértették mondanivalóját.

Miután maga is utánanézett, valójában kik vettek részt a felmérésben, kijelentette, hogy mindössze "nyelvbotlás" történt. "Az interjú után rájöttem, hogy amit mondtam nem volt politikailag korrekt" - magyarázkodott.