Nyolc évet kapott a brüsszeli merénylet segítője

Vágólapra másolva!
A brüsszeli és a párizsi merénylet egyik segítője nyolc, egy másik három év börtönt kapott az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítélték hétfőn Londonban a brüsszeli és a párizsi merényletek egyik gyanúsítottjának két segítőjét. A brit állampolgárságú Mohammed Ali Ahmedet és a belga-marokkói, de Birminghamben élő Zakaria Boufassilt terrorcselekmény előkészítésének vádjában ítélte bűnösnek a londoni Kingston kerület koronabíróságának esküdtszéke.

Ahmedet a bíró ezután nyolc, Boufassilt három év szabadságvesztésre ítélte.

Pénzt adtak a gyanúsítottaknak

A vádirat szerint Ahmed és Boufassil háromezer fontot (több mint egymillió forintot) adott a tavaly novemberben Párizsban, illetve az idén márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik fő gyanúsítottjának, Mohamed Abrininek. Róla itt írtunk bővebben:

Kiterjedt hálózat állt a párizsi terroristák mögött

Abrini volt a "kalapos ember", aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel, a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén.

Tudniuk kellett, mire megy a pénz

A repülőtéren, illetve a Maelbeek metróállomáson nem sokkal később elkövetett robbantásos támadásoknak 32 halálos áldozata volt. Abrini, akinek a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt, a londoni bíróságon ismertetett vádirat alapján tavaly júliusban Birminghamben járt, és akkor vette át a pénzt Ahmedtől és Boufassiltól.

Az ügyészség szerint Ahmednek és Boufassilnak

tudnia kellett, vagy legalábbis alapos okuk lett volna gyanítani, hogy az Abrininek átadott pénz terrorcselekmény finanszírozására szolgál.

Egyikük az ISIS támogatója

Az eljáró bíró a hétfőn kihirdetett ítélet indoklásában kijelentette: Ahmedről biztonsággal megállapítható volt a vizsgálat során, hogy

szélsőséges iszlamista elveket vall, és az Iszlám Állam elkötelezett támogatója.

A bíró szerint Boufassil indítékai kevésbé egyértelműek, mivel nem merült fel bizonyíték arra, hogy ő is szélsőséges iszlamista nézeteket vallana, sem arra, hogy az Iszlám Állam híve lenne.

Kiderítették, honnan vették a pénzt

A brit vizsgálatnak nem sikerült feltárnia, hogy az Abrininek átadott háromezer fontot végül is mire használták. A Scotland Yard azt azonban kiderítette, hogy a pénzt egy birminghami illetőségű férfi, Anouar Haddouchi számlájáról emelték le. Haddouchi, aki szociális segélyként kapta az összeget, nem sokkal korábban Szíriába utazott, és csatlakozott egy fegyveres csoporthoz; sorsáról nincs hír.