Hatpárti parlament lesz Romániában

Kelemen Hunor; Orbán Viktor
Szatmárnémeti, 2016. december 8. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) érkezik a szatmárnémeti Kossuth-kerthez 2016. december 8-án. Romániában parlamenti választásokat tartanak december 11-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A részeredmények szerint nagy fölénnyel nyerte a vasárnapi romániai választásokat a Szociáldemokrata Párt. Elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.
Vágólapra másolva!

A központi választási bizottság adatai szerint 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül. Eszerint a részvételi arány 39,5 százalékos volt. Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult – a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató – magyar összefogás.

Az RMDSZ-listára a voksok 6,35 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának.

A Szociáldemokrata Párt több mint 46 százalékkal nyerte meg a választásokat, és szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,1 százalékkal. A baloldalon így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Szatmárnémetiben december 8-án. Jól szerepeltek a magyar pártok Romániában a parlamenti választásokon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni.

A román médiában megszólaltatott elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.

A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt 20 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség pedig 8,4 százalékot ért el.

A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésben még kérdéses volt, de már a részeredmények szerint bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt is, amely az adatok 94 százalékának feldolgozása után 5,05 százalékon áll. Így viszonylag kevés – be nem jutott pártra adott – szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 46 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.