Átadták az idei Szaharov-díjat

Szaharov-díj kitüntetettjei
Strasbourg, 2016. december 13. Az iraki jazidi kisebbséghez tartozó Nadia Murád (b) és Lamija Aji Basár, miután átvették a számukra odaítélt Szaharov-díjat Martin Schulztól, az Európai Parlament (EP) német elnökétől az EP strasbourgi székházában 2016. december 13-án. A díjazottak a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetést az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei által 2014-ben elrabolt és szexrabszolgaságba kényszerített nők jogaiért való küzdelmükért ítélték oda. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Az iraki jazidi kisebbség tagja és a szexrabszolgaság elleni aktivista lettek az idei díjazottak.
Vágólapra másolva!

Átadták az idei Szaharov-díjat az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetést Martin Schulz, az EP elnöke adta át

az iraki jazidi kisebbség, illetve a szexrabszolgaság áldozatául esett nők jogaiért küzdő Nadia Murádnak és Lamija Aji Basárnak.

Nem elég legyőzni az Iszlám Államot

A díjazottak azok közé a nők közé tartoznak, akiket az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei 2014-ben elraboltak és rabszolgasorba kényszerítettek.

Nadia Murád (balra) és Lamija Aji Basár, miután átvették a Szaharov-díjat Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Schulz hősöknek nevezte Nadia Murádot és Lamija Aji Basárt, és kijelentette, a díjátadó a kötelezettségeire emlékezteti a nemzetközi közösséget, arra, hogy fel kell lépni a népirtás és a háborús bűncselekmények ellen.

Martin Schulz, az EP elnöke adta át az elismeréseket Forrás: AFP/NurPhoto/Emmanuele Contini

A díjazottak szerint nem elég, ha az Iszlám Államot legyőzik, a terrormilícia vezetőit a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani. Arról is beszéltek, hogy remélik, a Szaharov-díj segít megváltoztatni a menekültekhez való hozzáállást Európában.

Az üldözött jazidi közösséghez tartozó, menekültként Németországban élő Nadia Murád nemrég a Václav Havel emberi jogi díjat is megkapta.

A díjátadón jelen volt a másik két "döntős" is: Can Dündarn, a Cumhüriyet című kormánykritikus török lap volt főszerkesztője és Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok mára betiltott kormányzó testületének, a medzslisznek a korábbi elnöke. Az 50 ezer euróval járó elismerés jelöltjei között volt még Ilham Tohti is, a muzulmán vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanár is.