Szerb-horvát feszültség az uniós csatlakozási tárgyalások miatt

Vágólapra másolva!
A szerb kormányfő nem vesz részt a keddi szerb-uniós kormányközi konferencián. Aleksandar Vucic rövid brüsszeli látogatását követően már az előző nap visszatért hazájába, mert kiderült: nem három, hanem csak két csatlakozási fejezet nyílik meg Belgrád és Brüsszel között, Horvátország ugyanis meggátolta az egyik fejezet megnyitását.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint kedden a közbeszerzésekről szóló 5., a tudományról és kutatásról szóló, valamint az oktatásról és művelődésről szóló uniós tárgyalási fejezetet nyitotta volna meg az EU Szerbiával. A fejezetek megnyitásához azonban a tagországok beleegyezésére van szükség, és Horvátország nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására.

Zágráb szerint Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz,

példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említették. Szerbia lakosságának kevesebb mint egy százaléka horvát, Zágráb viszont a kisebbségvédelem fejlesztését tartja Belgrád egyik legfontosabb feladatának.

A kormányfő hétfő este a szerbiai közszolgálati televíziónak kijelentette:

A szerb küldöttség tagjai hétfő este elhagyták Brüsszelt, a keddi kormányközi konferencián csak az uniós ügyekkel megbízott, tárca nélküli miniszter vesz részt.

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg, akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott. A fejezet végül júliusban megnyílhatott.