Vágólapra másolva!
Strasbourg megerősítette Magyarországot elmarasztaló ítéletét egy rokkantnyugdíjas ügyében. A baktalórántházai asszony ugyanis egy törvénymódosítás nyomán elveszítette nyugdíjjogosultságát, ezzel pedig megélhetését is. A magyar államnak 28 ezer eurót kell fizetnie az asszony részére.
Vágólapra másolva!

Megerősítette elmarasztaló ítéletét és elégtétel fizetésére kötelezte Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság egy rokkantnyugdíjas ügyében. Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletében kimondta: a magyar hatóságok megsértették az emberi jogok egyezményének magántulajdont védő passzusát azzal, hogy megtagadták Nagy Béláné rokkantnyugdíjának folyósítását.

Elveszítette rokkantnyugdíját

Indoklásuk szerint

a 2010-ben érvénybe lépett vonatkozó jogszabály és az azt 2012-ben módosító törvényi változás a nyugdíjast megfosztotta megélhetésétől, holott egészségi állapota nem változott azóta, hogy rokkanttá nyilvánították.

A strasbourgi bírói testület közleménye szerint a 2015 februárjában első fokon megítélt 10 ezer euró (mintegy hárommillió forint) vagyoni kártérítés mellett 5 ezer euró megfizetésére köteles Magyarország, valamint 13 ezer eurót kell fizetnie költségek címén a baktalórántházai asszonynak.

Az ügy előzménye, hogy Nagy Bélánét 2001-ben 67 százalékosan rokkantnak nyilvánították, de 2010-ben a vonatkozó jogszabály változása miatt elvesztette jogosultságát arra, hogy rokkantnyugdíjat kapjon. 2012-ben, amikor az Országgyűlés újabb szabályokat fogadott el, újra folyamodott rokkantnyugdíjért, de nem kapta meg, mert nem fizetett kellően hosszú ideig tb-járulékot.