Folyik az evakuálás: újabb konvoj hagyta el Aleppót

Evacuation of civilians in Aleppo Syria Aleppo 2016 civilians Assad regime forces siege evacuated december Iranian-led Shia militia
ALEPPO, SYRIA - DECEMBER 15: Civilians, trying to flee from East Aleppo that had been under siege by Iran led Shiite militias and Assad Regime forces, wait to be evacuated at Amiriyah District of Aleppo Syria on December 15, 2016. Mamun Ebu Omer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Elhagyta Aleppót a kelet-aleppói fegyvereseket szállító, buszokból, mentőautókból és gépkocsikból álló konvoj, a szíriai állami televízió csütörtöki közlése szerint megérkeztek az észak-szíriai város peremén lévő, felkelők ellenőrizte er-Rasidinba. A televízió csütörtök este arról számolt be, hogy elindult a második, tizenöt buszból álló konvoj is.
Vágólapra másolva!

A Szíriában működő Orosz Megbékélési Központ korábbi közlése szerint a fegyveresek és családtagjaik er-Rasidinből indulnak tovább a java részt lázadók kezén lévő Idlíb tartományba.

Az orosz vezérkar ezzel kapcsolatos közlése szerint

a konvojjal több mint ezer embert szállítottak el.

Más értesülések szerint a konvoj nőket, gyermekeket és sebesülteket szállított, összesen 951 embert.

Az első konvoj Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mamun Ebu Omer


Egy szíriai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek eközben azt mondta: a jelek szerint folytatódik a kelet-aleppói felkelő terület kiürítése, csütörtökön indítanak még egy konvojt.

Hozzátette: nagyjából 15 utasszállító buszt készítenek elő a távozni akarók második csoportjának.
A szíriai állami televízió csütörtök este a tisztviselő korábbi közlésének megfelelően arról számolt be, hogy

egy újabb, 15 utasszállító buszból álló konvoj indult el Aleppóból.

Elizabeth Hoff, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szíriai megbízottja is megerősítette, hogyzajlanak az előkészületek a kimenekítés folytatásához.

Hoff hozzátette, hogy az első konvoj buszain nők és gyermekek, és kevesebb számban férfiak utaztak.

Ötvenezer ember kimenekítésére számítanak

Eközben egy török tisztviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek: arra számítanak, hogy 50 ezer ember hagyja el Kelet-Aleppót, kimenekítésük pedig 2-3 napba fog telni.

Tízezerek várnak kimenekítésre Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mamun Ebu Omer

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a közel-keleti térségért felelős igazgatója, Robert Mardini a segélyszervezet aleppói munkatársainak beszámolóját ismertette. Elmondta: a kimenekített emberek első csoportját főként civilek alkották, az evakuáció során a szíriai hatóságok pedig minimálisan világították át a személyazonosságukat igazolni nem tudó embereket.

Mardini közölte:

az első konvojjal mintegy ezer civilt és huszonhat sebesültet menekítettek ki

Kelet-Aleppóból. Az ICRC-tisztviselő hozzátette, hogy még jóval több fordulót kell tenniük a buszokból és mentőautókból álló konvojoknak az elkövetkező napokban.

Azt is mondta, hogy már készítik elő a második konvojt, amellyel reményei szerint nagyjából ugyanannyi civilt és sebesültet szállítanak majd el.

A kelet-aleppói fegyveresek evakuálásáról azonban nem tudott mást mondani, mint hogy: "ezek a dolgok menetközben dőlnek el".