Csak Moszkva szerint fejeződött be Aleppó kiürítése

Evacuation of civilians in Aleppo Syria Aleppo 2016 civilians Assad regime forces siege evacuated december Iranian-led Shia militia
ALEPPO, SYRIA - DECEMBER 15: A convoy including buses and ambulances, wait at a crossing point at Amiriyah District of Aleppo Syria on December 15, 2016 to evacuate civilians, trying to flee from East Aleppo that had been under siege by Iran led Shiite militias and Assad Regime forces. Mamun Ebu Omer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az orosz hadügyminisztérium szerint sikeresen befejeződött Aleppó keleti felének evakuálása. A szír katonaság, a felkelők és civil szervezetek szerint félbeszakadt, valüszínűleg még ezrek várják, hogy elhagyhassák a várost.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint több mint 9500 ember, köztük 4500 fegyveres és 337 sebesült hagyta el a lázadók uralta kelet-aleppói területet. A tárca hozzátette: az összes nőt és gyermeket evakuálták. Az orosz tárca hozzáfűzte, hogy a szíriai hadsereg teljes egészében irányítása alá vette Aleppót, néhány elszigetelt területen zajlanak harcok.

A felkelők szerint nincs vége

Zakaria Malahifdzsi, a Fasztakim nevű felkelőcsoport egyik vezetője cáfolta az orosz állítást, közölte: csak a sebesültek és a civilek hagyták el a várost. "Egyetlen harcos sem jött ki" - mondta. A Törökországban tartózkodó parancsnok hozzátette:

mindössze három konvoj jött ki a felkelő területekről.

Egy kelet-aleppói felkelő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a fegyveresek magas készültségben vannak, miután a hadsereg megakadályozta a civileket a város elhagyásában, és nehézfegyvereket állított fel az utakon. Egy szemtanú pedig arról számolt be, hogy Aleppón kívül a szíriai katonák úttorlaszokat kezdtek felállítani az evakuálásra használt, a városból nyugati irányba kivezető autópályán.

A katonaság szerint nincs vége

Az AFP-nek eközben egy szíriai katonai forrás jelezte, hogy

a kimenekítési műveletet csak felfüggesztették, véget még nem ért.

A Vöröskereszt szerint nincs vége

A Vöröskereszt szíriai missziójának vezetője, Marianne Gasser korábban azt mondta, hogy csütörtökön a késő esti órákig

mintegy háromezer civilt és néhány sebesültet tudtak elvinni az ostrom dúlta észak-szíriai városból.

Csütörtöki beszámolók szerint az első konvojjal mintegy ezer embert szállítottak el. Feltételezhető, hogy konvojonként ezer embert tudnak kimenekíteni Aleppóból.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken sürgette az érintett feleket, hogy folytassák a kimenekítést, amelyet közép-európai idő szerint a délelőtti órákban állítottak le. Az ICRC pénteki közleménye is megerősítette, hogy

mindeddig mintegy 3 ezer embert és 40 sebesültet szállítottak el Aleppóból.

50 ezer ember lehet még a városrészben

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön azt mondta: mintegy 50 ezren maradhattak Kelet-Aleppóban, közülük 10 ezer embert - az ellenzéki fegyvereseket és családjaikat - szállíthatnak el Idlíb tartományba.