Obama: Oroszország felelős a demokraták elleni hackertámadásokért

Vágólapra másolva!
Barack Obama szerint Oroszország felelős a Demokrata Párt elleni hackertámadásokért. A még hivatalban lévő amerikai elnök reméli, hogy Donald Trump is osztja a támadásokkal kapcsolatos aggodalmát.
Vágólapra másolva!

Oroszország a felelős az amerikai Demokrata Párt ellen az elmúlt hónapokban elkövetett hackertámadásokért - hangsúlyozta pénteki washingtoni sajtóértekezletén Barack Obama. Az Egyesült Államok még hivatalban lévő elnöke ezzel kapcsolatosan hozzátette, hogy ez a közlése a titkosszolgálatok adatain alapul.

Reméli, hogy Trump is aggódik emiatt

Obama szerint az orosz "manipuláció" azt követően ért véget, hogy a Kínában tartott szeptemberi G20-as csúcstalálkozón figyelmeztették Vlagyimir Putyint az amerikai aggodalmakról. Felidézte, hogy felhívta az orosz elnök figyelmét, hogy

Obama azt is elmondta, hogy a múltban hasonló módon figyelmeztette kínai kollégáját, Szi Csin-pinget is az amerikai vállalatok elleni kínai hackertámadások várható következményeire.

Obama washingtoni sajtóértekezletén a hackertámadásokkal kapcsolatos orosz felelősséget illetően kijelentette: reméli, hogy utóda, Donald Trump osztja majd ezzel kapcsolatos aggodalmát.

Szíria volt a legsúlyosabb probléma

Az amerikai elnök a sajtóértekezleten

élesen bírálta Bassár el-Aszad kormányzatát és Moszkvát is

a Szíriában történtek miatt, szerinte az ő lelkükön szárad a szíriaiak vére.

Hangsúlyozta: mindig is felelősséget érzett e közel-keleti ország sorsáért. Obama állást foglalt amellett, hogy küldjenek független nemzetközi megfigyelőket Szíriába az evakuálások felügyeletére.

Obama elismerte, hogy a szíriai konfliktus az egyik legsúlyosabb probléma volt, amellyel nyolc évig tartó elnöksége alatt szembe kellett néznie.

- fűzte hozzá.

Szívélyes beszélgetések Trumppal

A leköszönni készülő elnök örömét fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - az Egyesült Államokat kiváló állapotban adhatja át utódának.

Obama szerint kiváló állapotban adja át az országot Trumpnak Forrás: AFP/Jim Watson

Utalt arra, hogy az elnökké választott Trumppal folytatott beszélgetései szívélyesek voltak, néhány esetben különleges felvetéseket tett a megválasztott republikánus elnöknek a demokratikus intézmények integritásának megőrzése céljából.