Kína visszaadja az elfogott amerikai tengeralattjáró drónt

Vágólapra másolva!
Kína visszaszolgáltatja az Egyesült Államoknak a haditengerészete által a Dél-kínai-tengeren a héten elfogott amerikai tengeralattjáró drónt (UUV) - jelentette be szombaton a pekingi védelmi minisztérium, amely szerint Washington "felfújta" az incidenst.
Vágólapra másolva!

A pilóta nélküli tengeralattjáró drónt, amely a tenger sótartalmáról, hőmérsékletéről és tisztaságáról gyűjtött adatokat, csütörtökön fogta el a kínai haditengerészet egyik hajója 50 tengeri mérföldre, azaz mintegy 90 kilométerre északnyugatra a Fülöp-szigeteki Subic-öböltől.

Ez volt az első olyan eset, hogy egy ország elfogta egy másiknak a tengerészeti drónját.

A kínai tárca magyarázata szerint a hadihajó "azonosítatlan berendezést" észlelt, amelyet aztán kivizsgált a tengeri hajózás biztonsága érdekében. Csak ezután derült ki, hogy az eszköz amerikai volt. A pekingi minisztérium helytelenítette, hogy az Egyesült Államokkal való egyeztetés során az amerikai fél "felfújta" az incidenst, amivel nem járult hozzá az ügy elsimításához.

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton megerősítette, hogy megállapodás született a kínai féllel a drón visszaadásáról.

Az incidens miatt a Pentagon korábban nyilvános diplomáciai panaszt tett, Donald Trump megválasztott amerikai elnök pedig élesen bírálta a kínai lépést.

- írta szombat reggeli Twitter-üzenetében.

Az incidens újabb tápot adott azoknak az aggodalmaknak, hogy Kína növeli katonai jelenlétét és fokozza agresszivitását a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren.