ENSZ 2.0-t akar egy magyar-svéd milliárdos

Vágólapra másolva!
László Szombatfalvy Svédország egyik legsikeresebb befektetője. Évek óta arra ösztönzi a fiatal generációt, hogy újra kell gondolni az egész világra kiterjedő kormányzást. Most azt hirdette meg, hogy hatalmas összeget ajánl fel annak, aki kitalálja,kidolgozza, hogy hogyan lehetne a legjobb módon megváltoztatni a jelenlegi globális kormányzási rendszert – főként az ENSZ-t – ezt jelentette be Jill Bederoff a Veckans Affarer-ben.A cikk megjelent a nordicbusinessinsider.com-on is. 
Vágólapra másolva!

László Szombatfalvy Svédország Warren Buffetje – írja a lap. Ahogy Buffet, úgy Szombatfalvy is szegény családból származik, nagyon szerény körülmények között élt gyerekkorában.

Ma a világ egyik legsikeresebb üzletembere, befektetője és támogatója. Olyan ügyeket finanszíroz, amelyek a globális gondok megoldására törekszenek.

Több mint fél milliárd svéd koronát adományoz saját alapítványának, a Globális Kihívások Alapítványnak.

Az a célja, hogy a fiatal generáció részt vegyen egy olyan munkában, amely segítségével "a világ jobb állapotba kerülhet."

Úgy véli, radikális intézkedésekre van szükség, hogy eltűnjön a világban az egyenlőtlenség, hogy a világ gazdagabb országai érezzék a felelősséget.

Szombatfalvy szerint a világ rossz irányba halad, ami nagyrészt a hibás globális kormányzati rendszer miatt alakult ki.

„A politikusok nem tudnak megállapodni a szükséges intézkedésekben – mint például a klímaváltozás. Még kevésbé képesek megegyezni abban, hogyan osszák el a költségeket az egyes országok között – nem látják a felelősségüket, nem foglalkoznak a jövő generációjával. Úgy tűnik, most már csak a rövid távú nemzeti érdekek dominálnak"

– mondta.

Az alapítványa most felajánlotta a Globális Kihívások Díját, amelynek az értéke öt millió amerikai dollár. A díjat azok kapják meg, akik a legjobb ötleteket nyújtják be arra vonatkozóan, hogyan lehetne újragondolni, megváltoztatni a globális kormányzást a 21. században.

2017 májusáig fogadják a javasaltokat.


Szombatfalvy négy dolgot tanácsolt a fiataloknak:


1., Legyenek tudatában annak, hogy ők nem csak a saját országuk állampolgárai, hanem világpolgárok.
2., Ismerjék fel, hogy a gyerekeik és unokáik életkörülményei egyre nagyobb mértékben függnek más országok polgáraitól.
3., Értsék meg, hogy ha egy új globális kormányzási rendszer nem kezeli a felmerülő kockázatokat, annak katasztrofális következményei lehetnek.
4., Minden ország a legmegfelelőbb politikusokat válassza meg, és a hozzá nem értőket váltsa le.