18 sérült életveszélyben

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
Rendőrök a berlini gázolásos merénylethez használt lengyel rendszámú, lopott kamion roncsánál 2016. december 20-án. Az előző napon egy 23 éves arab származású férfi a járművel a Vilmos császár-emléktemplomnál levő karácsonyi vásár látogatói közé hajtott. A támadásban legkevesebb tizenketten meghaltak és negyvennyolcan megsebesültek.
Vágólapra másolva!
A berlini terrortámadás 18 sérültje „nagyon súlyos” állapotban van, az életéért küzd, derült ki Thomas de Maizière belügyminiszter sajtótájékoztatóján. Eddig 12-en haltak meg és összesen 49-en sérültek meg a karácsonyi vásáron elkövetett kamionos merényletben.
Vágólapra másolva!

Thomas de Maizière a sajtótájékoztatóján közölte azt is: immár kétség sem fér hozzá, hogy terrortámadás történt.

Hivatalosan is megerősítette, hogy a tizenkettedik halottat a teherautó anyósülésén találták meg, szinte biztos, hogy a lengyel kamionsofőr az, aki eredetileg vezette a kamiont. A terrorista őt is megölhette, azt még nem tudják, hogy órákkal a támadás előtt, vagy egy ideig túszként tartotta fogva és kényszerítette a kamion vezetésére. A pisztolyt, amivel megölték a lengyel kamionsofőrt, egyelőre nem találták meg.

49-en sebesültek meg, amikor átszáguldott a vásári forgatagon a vasrudakkal megrakott kamion Forrás: MTI/EPA/DPA/Britta Pedersen

A tettes Pakisztánból érkezett 2015. december 31-én Németországba, majd februárban Berlinbe. A menedékkérelmét még nem bírálták el. Azt viszont nem tudják, hogy valóban pakisztáni-e, vagy hogy egyáltalán kicsoda.

Olyan dialektussal – balucsiul – beszél, amelyhez sokáig nem találtak tolmácsot – mondta a belügyminiszter.

A férfit eddig nem gyanúsították terrorizmussal, de júliusban egy szexuális támadással kapcsolatban szóba került, mint támadó.

A tegnapi terrortámadással kapcsolatban tagadja a vádakat.

Azonosították a lengyel kamionsofőrt

Hivatalosan ugyan nem erősítették meg, de a férfi a kamion lengyel sofőrje. A szállítmányozási cég tulajdonosát, Ariel Zurawskit az AP jelentése szerint felkérték a német hatóságok, hogy fényképek alapján azonosítsa a 37 éves Lukasz Urbant.

„Véres és duzzadt volt az arca. Nyilvánvaló volt, hogy küzdött az életéért” – mondta Zurawski a TVN-nek.

A cég menedzsere „jó, nyugodt és tisztességes” emberként jellemezte Urbant.

Azonosítják az áldozatokat

Hat német áldozatot azonosítottak – mondta sajtótájékoztatóján Holger Münch, a szövetségi bűnügyi rendőrség vezetője, aki szerint valószínűsíthető, hogy magányos farkas támadása volt a merénylet, ha egyetlen szervezet sem vállalja majd érte a felelősséget.

Az áldozatok azonosítása még nem fejeződött be, de az ügyészség feltételezése szerint a többségük német.