Terrortámadás Berlinben: ezt lehet tudni a merényletről

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
A trail of destruction can be seen at the Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin, Germany, 20 December 2016. According to police, at least 12 people have been reportedly killed and at least 48 injured when a lorry crashed into a local Christmas market in the evening of 19 December 2016. German police suspect the incident may have been a deliberate attack. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
Tizenketten haltak meg a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadásban, 49-en megsérültek, többen életveszélyesen. A feltételezett merénylő pakisztáni migráns, aki ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Három magyart egyelőre nem találnak a hozzátartozóik. Orbán Viktor levelet írt Angela Merkelnek.
Vágólapra másolva!
  • Kamion hajtott a tömegbe hétfőn este egy berlini vásárban. A támadásban 12-en meghaltak, 49-en megsebesültek. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni, de a rendőrök elfogták.
  • A járműben találtak egy halottat, valószínűleg a teherautó sofőrjét, a rendőrség szerint nem ő vezetett. A teherautó tulajdonosa hétfő délben hallott utoljára a sofőrjéről.
  • Feltételezések szerint a merénylő egy pakisztáni migráns volt, aki év elején kért menedéket Németországban.
  • A magyar nagykövetségen hárman jelezték, hogy nem találják a rokonukat.
  • Merkel: Terrortámadásként kell kezelni.

A támadás

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belehajtott a tömegbe, mintegy ötven-nyolcvan métert tett meg. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A sofőr mellett ülő utast holtan találták, a német rendőrség azt közölte keddre virradóra, hogy ő lengyel állampolgár volt. Valószínűleg ő a kamion eredeti sofőrje. A hatóságok egyelőre nem fedték fel egyikük kilétét sem.

A támadásban 12-en vesztették életüket,

és 49-en sebesültek meg.

Ezzel a kamionnal hajtottak a karácsonyi vásározók közé. A helyszíni képekért kattintson! Forrás: MTI/EPA-DPA/Paul Zinken

Részletek a merényletről

A rendőrség Twitter-bejegyzésében közölte, hogy „szándékosan irányították a tömegbe” a teherautót. A német média és a hírtévék által megszólaltatott szemtanúk közül is sokan úgy nyilatkoztak, hogy a gázolás csakis szándékos lehetett, mert a teherautó nem lassított a vásár felé tartva, és olyan utcákon érkezett oda, amelyeken személygépkocsik is nehezen tudnak közlekedni.

A német rendőrség éjfél után két órával arról tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a korábbi hírek kilenc halottról szóltak. A rendőrségi közleményből nem derült ki, hogy az újabb három áldozat a helyszínen vagy a kórházban halt bele sérüléseibe.

A német belügyminiszter néhány órával a szándékosságot feltételező rendőrségi közlemény előtt nem zárta ki, hogy merénylet történt. „Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy merénylet,

de sok minden erre utal”

– fogalmazott Thomas de Maizière keddre virradóra az ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne a végleges következtetéseket levonni.

A német belügyminiszter még nem minősítette teljes mértékben terrortámadásnak az esetet. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Odd Andersen

Mi történt a teherautóval?

A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy azt a teherautót, amellyel belerohantak a tömegbe, egy lengyelországi építkezésről lopták el. Ezt megelőzően egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautó-sofőrnek – aki egyébként az unokatestvére – köze lenne a berlini tragédiához. Ő is azt feltételezi, hogy a teherautót ellophatták.

„Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette”

– mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, aki „aligha oldhat kereket” a tömegben gázolás után. A vállalkozó szerint hétfő délután négy óra óta nincs hír a sofőrről. Erős a gyanú, hogy ő is a terrorista áldozata lett.

A feltételezett merénylő

A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal.

A merénylő a balkáni útvonalon érkezhetett Németországba. További képekért kattintson! Forrás: AFP/John Macdougall

Feltehetően a balkáni migrációs útvonalon érkezett Németországba a berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás gyanúsítottja, aki egy menekültszálláson élt a német fővárosban – tudta meg ma biztonsági körökből a dpa német hírügynökség. Egy berlini menekültszálláson lakott.

A férfi több nevet használt, ami megnehezíti az azonosítását.

A dpa szerint előfordul, hogy a migránsok több néven regisztráltatják magukat, hogy növeljék a tartózkodási engedély megszerzésének az esélyét.

A rendőrség kedd hajnalban razziát tartott a Tempelhof repülőtéren. A volt légibázis jelenleg a legnagyobb menekültszállás a német fővárosban. A Süddeutsche Zeitung szerint az ellenőrzés során senkit sem vettek őrizetbe a hatóságok.

Magyarok

Hárman jelezték a berlini magyar nagykövetségen, hogy nem találják a rokonukat, miután egy teherautó belehajtott a karácsonyi vásárba. Úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtőskalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott.

Merkel: Terrorizmusként kell kezelnünk a berlini támadást

Angela Merkel kancellár szerint terrorista támadásként kell kezelni a karácsonyi vásár elleni támadást, amelyet „borzalmas tettként” jellemzett.

„Meg fogjuk találni az erőt, hogy úgy élhessünk itt Németországban, ahogyan akarunk – szabadságban, nyíltan és együtt… Nem akarunk a gonosztól való rettegésben élni” – fogalmazott Merkel.

A kancellár megígérte, hogy a törvény teljes szigorával sújtanak le a tettesekre. Különösen visszataszítónak nevezte, ha igaznak bizonyul, hogy a támadókat menekültként fogadták be Németországban.

Merkel a kormányülés után ellátogat a támadás helyszínére.

Razziáztak Tempelhofon

A német rendőrség különleges egységei kedden reggel ötórás razziát tartottak a Tempelhof repülőtér egyik hangárjában, ahol jelenleg Berlin legnagyobb menekültszállása működik. A nácik által az 1930-as években épített repülőtéren mintegy kétezer migráns él.

Négy fiatalembert kikérdeztek, de senkit nem vettek őrizetbe – idézte a brit Independent Sascha Langenbachot, a menekültügyi hivatal szóvivőjét.

A razzia hajnali három órakor kezdődött, és mintegy 250 egyenruhás vett részt benne – számolt be a Die Welt.

Így reagáltak a kormányfők

Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte és „szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a berlini gázolást. „Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más iszlám terrorcsoportok nemzetközi dzsihádjukban

mindig gyilkolják a keresztényeket otthonukban, és ott, ahol imádkoznak.

Ezeket a terroristákat, regionális és globális hálózataikat el kell törölni a föld színéről. Ezzel fogunk foglalkozni a szabadságot szerető partnereinkkel” – közölte a megválasztott amerikai elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Merkelnek Forrás: MTI/EPA/DPA/Tobias Hase

Levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak. „Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében – írta Orbán Viktor, hozzátéve: – Magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek.”

Az éjszaka folyamán több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki a berlini áldozatok hozzátartozóinak. Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy a „franciák osztoznak a németek gyászában”.