Terrortámadás Berlinben: ezt lehet tudni a merényletről

2016.12.20. 09:53

Tizenketten haltak meg a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadásban, 49-en megsérültek, többen életveszélyesen. A feltételezett merénylő pakisztáni migráns, aki ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Három magyart egyelőre nem találnak a hozzátartozóik. Orbán Viktor levelet írt Angela Merkelnek.

  • Kamion hajtott a tömegbe hétfőn este egy berlini vásárban. A támadásban 12-en meghaltak, 49-en megsebesültek. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni, de a rendőrök elfogták.
  • A járműben találtak egy halottat, valószínűleg a teherautó sofőrjét, a rendőrség szerint nem ő vezetett. A teherautó tulajdonosa hétfő délben hallott utoljára a sofőrjéről.
  • Feltételezések szerint a merénylő egy pakisztáni migráns volt, aki év elején kért menedéket Németországban.
  • A magyar nagykövetségen hárman jelezték, hogy nem találják a rokonukat.
  • Merkel: Terrortámadásként kell kezelni.

A támadás

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belehajtott a tömegbe, mintegy ötven-nyolcvan métert tett meg. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A sofőr mellett ülő utast holtan találták, a német rendőrség azt közölte keddre virradóra, hogy ő lengyel állampolgár volt. Valószínűleg ő a kamion eredeti sofőrje. A hatóságok egyelőre nem fedték fel egyikük kilétét sem. A támadásban 12-en vesztették életüket, és 49-en sebesültek meg.

Ezzel a kamionnal hajtottak a karácsonyi vásározók közé. A helyszíni képekért kattintson!Forrás: MTI/EPA-DPA/Paul Zinken

Részletek a merényletről

A rendőrség Twitter-bejegyzésében közölte, hogy „szándékosan irányították a tömegbe” a teherautót. A német média és a hírtévék által megszólaltatott szemtanúk közül is sokan úgy nyilatkoztak, hogy a gázolás csakis szándékos lehetett, mert a teherautó nem lassított a vásár felé tartva, és olyan utcákon érkezett oda, amelyeken személygépkocsik is nehezen tudnak közlekedni.

A német rendőrség éjfél után két órával arról tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a korábbi hírek kilenc halottról szóltak. A rendőrségi közleményből nem derült ki, hogy az újabb három áldozat a helyszínen vagy a kórházban halt bele sérüléseibe.

A német belügyminiszter néhány órával a szándékosságot feltételező rendőrségi közlemény előtt nem zárta ki, hogy merénylet történt. „Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy merénylet, de sok minden erre utal” – fogalmazott Thomas de Maizière keddre virradóra az ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne a végleges következtetéseket levonni.

A német belügyminiszter még nem minősítette teljes mértékben terrortámadásnak az esetet. További képekért kattintson!Forrás: AFP/Odd Andersen

Mi történt a teherautóval?

A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy azt a teherautót, amellyel belerohantak a tömegbe, egy lengyelországi építkezésről lopták el. Ezt megelőzően egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautó-sofőrnek – aki egyébként az unokatestvére – köze lenne a berlini tragédiához. Ő is azt feltételezi, hogy a teherautót ellophatták.

„Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette” – mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, aki „aligha oldhat kereket” a tömegben gázolás után. A vállalkozó szerint hétfő délután négy óra óta nincs hír a sofőrről. Erős a gyanú, hogy ő is a terrorista áldozata lett.

A feltételezett merénylő

A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal.

A merénylő a balkáni útvonalon érkezhetett Németországba. További képekért kattintson!Forrás: AFP/John Macdougall

Feltehetően a balkáni migrációs útvonalon érkezett Németországba a berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás gyanúsítottja, aki egy menekültszálláson élt a német fővárosban – tudta meg ma biztonsági körökből a dpa német hírügynökség. Egy berlini menekültszálláson lakott. A férfi több nevet használt, ami megnehezíti az azonosítását. A dpa szerint előfordul, hogy a migránsok több néven regisztráltatják magukat, hogy növeljék a tartózkodási engedély megszerzésének az esélyét.

A rendőrség kedd hajnalban razziát tartott a Tempelhof repülőtéren. A volt légibázis jelenleg a legnagyobb menekültszállás a német fővárosban. A Süddeutsche Zeitung szerint az ellenőrzés során senkit sem vettek őrizetbe a hatóságok.

Magyarok

Hárman jelezték a berlini magyar nagykövetségen, hogy nem találják a rokonukat, miután egy teherautó belehajtott a karácsonyi vásárba. Úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtőskalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott.

Merkel: Terrorizmusként kell kezelnünk a berlini támadást

Angela Merkel kancellár szerint terrorista támadásként kell kezelni a karácsonyi vásár elleni támadást, amelyet „borzalmas tettként” jellemzett.

„Meg fogjuk találni az erőt, hogy úgy élhessünk itt Németországban, ahogyan akarunk – szabadságban, nyíltan és együtt… Nem akarunk a gonosztól való rettegésben élni” – fogalmazott Merkel.

A kancellár megígérte, hogy a törvény teljes szigorával sújtanak le a tettesekre. Különösen visszataszítónak nevezte, ha igaznak bizonyul, hogy a támadókat menekültként fogadták be Németországban.

Merkel a kormányülés után ellátogat a támadás helyszínére.

Razziáztak Tempelhofon

A német rendőrség különleges egységei kedden reggel ötórás razziát tartottak a Tempelhof repülőtér egyik hangárjában, ahol jelenleg Berlin legnagyobb menekültszállása működik. A nácik által az 1930-as években épített repülőtéren mintegy kétezer migráns él.

Négy fiatalembert kikérdeztek, de senkit nem vettek őrizetbe – idézte a brit Independent Sascha Langenbachot, a menekültügyi hivatal szóvivőjét.

A razzia hajnali három órakor kezdődött, és mintegy 250 egyenruhás vett részt benne – számolt be a Die Welt.

Így reagáltak a kormányfők

Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte és „szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a berlini gázolást. „Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más iszlám terrorcsoportok nemzetközi dzsihádjukban mindig gyilkolják a keresztényeket otthonukban, és ott, ahol imádkoznak. Ezeket a terroristákat, regionális és globális hálózataikat el kell törölni a föld színéről. Ezzel fogunk foglalkozni a szabadságot szerető partnereinkkel” – közölte a megválasztott amerikai elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt MerkelnekForrás: MTI/EPA/DPA/Tobias Hase

Levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak. „Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében – írta Orbán Viktor, hozzátéve: – Magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek.”

Az éjszaka folyamán több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki a berlini áldozatok hozzátartozóinak. Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy a „franciák osztoznak a németek gyászában”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK