A kegyetlen terrortámadások éve Németországban

crime Horizontal
Police officers walk along train tracks in Wuerzburg southern Germany on July 19, 2016 a day after a man attacked train passengers with an axe. German authorities said they had found a hand-painted IS flag among the belongings of the man, an asylum seeker from Afghanistan, who seriously injured four members of a family of tourists from Hong Kong in his rampage. The teenage assailant was killed as he tried to flee. / AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Ahogy a német újságok fogalmaznak, fekete év volt 2016 a terrorizmus szempontjából Németországban.
Vágólapra másolva!

Az első terrorakció februárban volt. Egy marokkói származású fiatalember minden előzmény nélkül megtámadt egy rendőrnőt Hannoverben. Összevissza szurkálta és ütötte az asszonyt, egyes hírek szerint kifejezetten kínozni is akarta. A rendőrnő életveszélyesen megsérült. Miután elfogták a fiatalembert, azt állította, hogy az Iszlám Állam megbízásából akarta megölni a rendőrnőt.

Július 18-án egy 17 éves afgán migráns egy német vonat utasait támadta meg, négy embert súlyosan megsebesített. A tomboló terroristát a német rendőrök agyonlőtték. Az afgán fiatalember egy németországi menekültszálláson lakott, amit kiskorú migránsoknak tartottak fent. A szobájában megtalálták az Iszlám Állam zászlaját. Néhány nappal a terrortámadás után az Iszlám Állam magára vállalta az akciót. Ez volt Németország történetében az első eset, hogy az Iszlám Állam vállaltan terrorakciót hajtott végre az országban.

Rendőrök járőröznek Würzburg közelében, miután előző nap egy afgán férfi baltával támadt egy vonat utasaira Forrás: AFP/Daniel Roland

Július 22-én, péntek délután egy német–iráni fiatalember az egyik legforgalmasabb müncheni bevásárlóközpontban lövöldözni kezdett, 9 embert meggyilkolt, 35 embert megsebesített. A német rendőrök szerint egy éve készült a támadásra.

Július 24-én egy szíriai migráns Ansbachban egy hétvégi vásáron felrobbantotta saját magát, a kamikaze akció célja az volt, hogy minél több embert meggyilkoljon. Nem volt különösebben sikeres az akciója, mert senkit nem tudott megölni, igaz, 15 ártatlan ember megsérült. A 27 éves migráns is régebb óta készült az akcióra, az Iszlám Állam később azt állította, hogy az ő segítségükkel.

Ansbachban bomba robbant, 15 ember sebesült meg Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Július 24-én, tehát még ugyanazon a napon egy szíriai migráns Stuttgart külvárosában machetével összevissza kaszabolt egy terhes nőt, ütötte a fiatal nő hasát és fejét, a nyakát is megvágta. A szinte feldarabolt asszony az utcán meghalt. A menekülő fiatalember még három embert megsebesített. Úgy fogták el, hogy egy autós észrevette, hogy mi történt, követte a gyilkost, és egyszerűen elütötte, átment rajta a kocsijával. A német újságok többsége nem tekintette terrortámadásnak az akciót, mert a szíriai migráns ismerte a terhes nőt. A Le Figaro értékelése szerint a gyilkosság példátlan kegyetlensége az Iszlám Állam terroristáit idézi, ráadásul még három járókelő is megsérült, vagyis szerintük ez egyértelműen terrortámadás volt.

Október 30-án Hamburgban egy 16 éves fiút halálra szúrtak. Az Iszlám Állam magára vállalta a gyilkosságot. Máig nem fogták el a gyilkost.

Gyertyák a meggyilkolt fiú emlékére Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

A német belügyminisztérium szerint egyébként még több más terrortámadás is készült, de a titkosszolgálat és a rendőrség azokat állításuk szerint időben megakadályozta.