Már biztos, hogy Donald Trump lesz az USA következő elnöke

Donald Trump
(FILES) This file photo taken on December 9, 2016 shows US President-elect Donald Trump speaking during the USA Thank You Tour in Grand Rapids, Michigan. President-elect Donald Trump rejected the CIA's reported conclusion that Russia intervened to help him win the US election, saying in an interview broadcast Sunday that the idea is "ridiculous." "I think it's just another excuse. I don't believe it," Trump said in an interview with Fox News on December 11, 2016. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Vágólapra másolva!
Donald Trump megkapta az elektori kollégium szavazatainak többségét, így immár biztosra vehető, hogy ő lesz az Egyesült Államok 45. elnöke. Sőt, többen álltak ki Clinton, mint Trump mögül. Soha nem volt még hét lázadó elektor.
Vágólapra másolva!

Az elektori kollégium 538 tagja helyi idő szerint hétfőn adta le szavazatát az új elnökre, minden szövetségi államban, illetve Washington DC-ben külön zajlott a voksolás.

Voltak hűtlen elektorok

Összesen két elektor akadt, aki Trump helyett másra szavazott. Két texasi küldött tiltakozott ellene, egyikük az ohiói kormányzó John Kasichre, másikuk a libertariánus Ron Paulra szavazott – jelentette a Fox News.

Most már biztos, hogy Donald Trump lesz az USA következő elnöke Forrás: AFP/Don Emmert

Nagyobb lázadás volt Hillary Clinton elektorai között. Washington állam 12 elektorából csak 8 szavazott rá, három Colin Powell volt külügyminisztert választotta, egy pedig egy indián aktivistát. Végül egy hawaii elektor Bernie Sandersre szavazott. Egy minnesotai és egy coloradói elektor is el akarta hagyni Clintont, de a két állam törvényei alapján nem tehették, ezért lecserélték őket.

Végül Trump 304, Clinton 227, Powell 3, Kasich, Paul, Sanders és az indián aktivista 1-1 elektort szerzett.

Általában csak formalitás

Az amerikai választási törvény értelmében az elektori kollégium tagjai a december második szerdáját követő első hétfőn – vagyis nagyjából hat héttel a polgárok voksolása után – adják le hivatalosan a szavazatukat az Egyesült Államok új elnökére és alelnökére. Az elektori szavazás eredményét január 6-án közlik a kongresszussal, és a végeredményt ez után hirdetik ki hivatalosan.

Az új elnököt január 20-án iktatják be hivatalába.

Az elektorok voksolása az egyes szövetségi államokban és Washington DC-ben általában formalitás, hiszen az elnökválasztás végeredménye már a november 8-i szavazás után kiderül. A republikánus Donald Trump az elektori szavazatok egyértelmű többségére – 30 szövetségi államban összesen 306 elektori voksra – tett szert az elnökválasztás eredménye alapján.

Érdekesség, hogy demokrata párti ellenfele, Hillary Clinton viszont megszerezte a választópolgárok által leadott összes szavazat többségét.

A lelkiismeretes elektorokhoz szóltak

Az elektori kollégium szavazását idén mégis a szokásosnál nagyobb figyelem övezte, miután

több elektort is arra kértek, hogy menjenek szembe az államukban a novemberi elnökválasztáson született eredménnyel,

és ne Trumpra szavazzanak. Feszültséget okoztak a médiában megjelent hírek is, amelyek szerint Oroszország – kifejezetten Donald Trump érdekében – hackertámadásokkal próbált beavatkozni az elnökválasztás folyamatába.

A novemberi választást követő hetekben az emberek több elektort e-mailekkel és telefonhívásokkal bombáztak, és azt követelték tőlük, hogy ne Trumpra szavazzanak. Csaknem ötmillióan írták alá azt az internetes petíciót, amelynek célja, hogy megakadályozzák Donald Trump hivatalba lépését.

„Felszólítjuk a »lelkiismeretes elektorokat«, hogy védjék meg az alkotmányt Donald Trumptól, és támogassák a leadott szavazatok szerinti győztest” – olvasható a petícióban.