Tunéziai lehet a menekülő berlini terrorista

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 20: Security and rescue workers tend to the area after a lorry truck ploughed through a Christmas market on December 20, 2016 in Berlin, Germany. So far 12 people are confirmed dead and 45 injured. Authorities have confirmed they believe the incident was an attack and have arrested a Pakistani man who they believe was the driver of the truck and who had fled immediately after the attack. Among the dead are a Polish man who was found on the passenger seat of the truck. Police are investigating the possibility that the truck, which belongs to a Polish trucking company, was stolen yesterday morning. (Photo by Michele Tantussi/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az életéért küzdhetett a lengyel sofőr a kamionban. Német lapinformációk szerint még a kormányt is megpróbálta elrántani, hogy a terrorista ne hajthasson a tömegbe a karácsonyi vásárnál. Ezután lőtte le a merénylő, akit azóta sem találnak. Most egy tunéziai férfit keresnek, az ő papírjait találták meg a kocsiban – ezek szerint befogadott menedékjogi státusszal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A Bild a boncolás adataira hivatkozva írja azt, hogy a 37 éves lengyel sofőr, Lukasz Urban, akinek a kamionját eltérítette a terrorista, még élt a merénylet idején. A lap rendőrségi forrásai szerint „küzdelem” is zajlott a sofőrfülkében.

Ezt írja a Deutsche Welle is. Nekik Urban unokatestvére beszélt arról, hogy a sofőrnek vágott és lőtt sebei is voltak, az arca pedig feldagadt, és véres volt. Azt mondta:

biztos benne, hogy az életéért küzdött.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Michele Tantussi

A lengyel férfi megragadhatta a kormányt, és megpróbálta elrántani, hogy ne hajtsanak a karácsonyi vásárba. De nem sikerült neki. Miután a kamion megállt,

a merénylő agyonlőtte a lengyel férfit, és elmenekült.

A Welt szerint az is lehet, hogy ezzel a küzdelemmel a lengyel sofőr megakadályozta, hogy még több embert gázoljon el a terrorista.

Közben az is kiderült, hogy Urban már hétfőn el akart indulni Berlinből a rakománnyal, de várnia kellett. Délután háromkor beszélt utoljára a feleségével, egy órával később viszont már nem vette fel neki a telefont. A GPS-adatok szerint nem sokkal ez előtt a második hívás előtt a kamion megmozdult: kicsit előre-, majd hátrament. Valószínűleg ekkor próbálgatta a terrorista, hogyan kell vezetni.

Ezután 7:40-ig egy helyben maradt, majd elindult, és a karácsonyi vásárba rohant a kocsival. 50-80 méteren keresztül tarolta le a bódékat.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Sean Gallup

Az elmenekült terroristát még mindig keresik. A korábban elfogott, pakisztáni menedékkérőről ugyanis kiderült, hogy

nem volt köze a merénylethez,

őt már el is engedték. Egy szemtanú vallomása alapján gyanúsították, aki azonban csak annyit látott, hogy a merénylet után a férfi elindult a helyszínről a közeli állatkert felé.

A rendőrök a Deutsche Welle szerint még abban sem biztosak, hogy csak egy embert kell keresniük.

Azt viszont tudják, hogy fegyvere van.

A Welt szerint egy kis kaliberű pisztollyal lőtte agyon a lengyel sofőrt – olyannal, amilyet vadászok vagy sportolók használnak.

A rendőrök arra szólították fel az embereket, hogy legyenek nagyon óvatosak, és nagyon figyeljenek. Eddig már több mint 500 bejelentést kaptak. A Spiegel szerint megtalálták a merénylő DNS-nyomait a sofőrfülkében, és a cellaadatok alapján a mobiltelefonját is próbálják megtalálni. Olyan információk is vannak, hogy

ő is megsérült a támadásban.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Sean Gallup

A Spiegel információi szerint most egy tunéziai migráns a fő gyanúsított. Találtak ugyanis egy Anis A. névre kiállított igazolványt. Eszerint a férfi

úgynevezett befogadott menedékjogi státussal rendelkezik.

Az igazolvány szerint Anis A. 1992-ben született Tataouine városában. Ugyanakkor a Spiegel azt is írja, hogy a férfi legalább két álnevet használt, és többféle születési dátummal is nyilvántartották. Egy másik lap például Ahmed A.-ként ír róla, itt 21 évesnek írják.

A Welt szerint a férfi Berlinben lakott, és még nem zárult le a menedékkérelmi eljárása. Állítólag egy nagyobb iszlamista hálózat tagja.

A Süddeutsche Zeitung szerint a körözött férfi az Iszlám Állam németországi vezetőjének szalafista hálózatával áll kapcsolatban. A vezetőt, Abu Walaat novemberben fogták el, mert dzsihádistákat toborzott. A lap szerint a berlini merénylet gyanúsítottja

nemrég fegyvert akart szerezni,

így került kapcsolatba a hálózattal. Ezért megfigyelték, de eltűnt a hatóságok elől.

Korábbi életéről egyelőre annyit tudni, hogy 2012-ben ment Tunéziából Olaszországba, majd tavaly Németországba. Idén kapta meg a befogadotti jogállást – ez olyan menedékkérőknek jár, akik nem jogosultak a menekült vagy oltalmazott státuszra, vagyis menedékjogi kérelmüket elutasították, de egyben felfüggesztették az ország elhagyására kötelező határozatot, mert valamilyen okból nem térhetnek vissza hazájukba, például azért, mert halálbüntetés várna rájuk, vagy nincsenek úti okmányaik.

Tunéziában is nyomoznak ellene

A tunéziai hatóságok is nyomozást indítottak a berlini merénylet gyanúsítottjának környezetében. A tunéziai rádió arról adott hírt, hogy az ország központi, falusias térségéből származó 24 éves Anis Amri hét évvel ezelőtt hagyta el hazáját, és illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Ott több évre bebörtönözték azzal a váddal, hogy felgyújtott egy iskolát. Németországba – édesapjának beszámolója szerint – tavaly költözött át. Tunéziai biztonsági források szerint Amrinak öt testvére van.

Körözés és vérdíj

A német szövetségi belügyminiszter szerdán délután bejelentette: a férfi ellen a schengeni övezet egészére vonatkozó

körözést adtak ki, és százezer eurós nyomravezetői díjat ajánlottak fel az elfogását elősegítő információkért.

Azt is mondta: egyelőre gyanúsítottról van szó, még nem 100 százalékig biztosak benne, hogy ő volt a terrorista.

A német bűnügyi rendőrség által 2016. december 21-én közreadott körözési képek Anis Amri 24 éves tunéziai férfiról, akit a rendőrség azzal gyanúsít, köze van a berlini tömeggyilkossághoz. Forrás: MTI/EPA/DPA/Német bűnügyi ren/-------------------

Azt is mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja az újságokban eddig a férfiról megjelenteket. A terrortámadásban 12-en meghaltak, körülbelül 50-en pedig megsérültek, köztük egy magyar nő is. A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.