Folytatják a civilek kimenekítését Aleppóból

conflicts Horizontal
Buses drive through the Syrian government-controlled crossing of Ramoussa, on the southern outskirts of Aleppo, on December 18, 2016, during an evacuation operation of rebel fighters and civilians from rebel-held areas. / AFP PHOTO / George OURFALIAN
Vágólapra másolva!
Egynapos szünet után szerdán folytatódott a polgári személyek kimenekítése az észak-szíriai Aleppóból - közölte egy ENSZ-hivatalnok.
Vágólapra másolva!

Egy hatvan autóbuszból álló menetoszlop a csikorgó hidegben várakozott a beékelődést elhagyni kívánó polgári lakosokkal, amikor az evakuálási megállapodás váratlan akadályba ütközött.

"A buszok ismét haladnak Aleppó keleti részéből. Reméljük, nem lesz újabb fennakadás, és az embereket biztonságban kimenekíthetjük" - közölte egy ENSZ-illetékes szerdán a Reuters hírügynökséggel.

Forrás: AFP/George Ourfalian

A damaszkuszi kormány szövetségese, a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai hírszolgálata is megerősítette szerdán, hogy sikerült megoldani az Aleppó lázadók kezén lévő negyedeiből és két, a felkelők által ostromlott faluból az evakuálást. A jelentés szerint a kimenekítés néhány óra múlva befejeződik.

Egy nevének elhallgatását kérő katonai illetékes szerint a kimenekítés azért szünetelt, mert össze kellett hangolni az Aleppóból, illetve az Idlíb tartománybeli Kefraja és al-Fúá síita falvakból induló járatokat. A kimenekítés már a hét végén is akadozott a kormánypárti két településnek a kimenekítésre vonatkozó nézetkülönbségei miatt. A SANA hivatalos hírügynökség szerint négy autóbusz és sebesülteket szállító két mentőautó hajtott ki szerda délután al-Fuából és Kefrajából.

A katonai illetékes szerint az aleppói evakuálás elvben szerdán befejeződik.

Az időjárás is nehezíti

A szíriai állami televízió jelentése szerint 20 autóbusz hagyta el a Aleppót a lázadók kezén lévő nyugati városrészek irányába. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint több autóbusz hóviharban érkezett meg a kormányerők kezén lévő Ramúsza peremkerületbe, ahol az evakuáltak áthaladnak. A buszok haladását az egymást követő ellenőrzőpontok is lassítják, ahol a kimenekítetteknek a felkelők kezén lévő terület eléréséig át kell haladniuk.


Nincs sem élelmük, sem vizük - mondta Ahmad ad-Dbisz, a kimenekítéseket a Hán-el-Aszálnál koordináló önkéntes orvoscsoport vezetője.

Robert Mardini, a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának (CICR) közel-keleti igazgatója Twitter-üzenetében közölte, hogy "nagyon nehezek az időjárási viszonyok, és az emberek kimerültek".
"Valamennyi válságos sebesültet és válságos állapotban lévő beteget kimenekítettek az elmúlt napokban Aleppóból" - mondta az AFP-nek Ingy Sedky, CICR egyik szóvivője.

A CICR szerint eddig 25 ezer ember - lázadó és polgári lakos - hagyta el Aleppó északi részét, és további ezrek várnak az evakuálásra.