Állami tiszteletadás mellett temetik el az ankarai nagykövetet

Andrej Karlov meggyilkolt törökországi orosz nagykövet temetése Moszkvában 2016. december 20-án. A diplomatát az előző napon lőtte agyon egy férfi egy ankarai galériában rendezett fotókiállítás megnyitóünnepségén.
3000251 12/22/2016 The ceremony to pay last respects to Russian Ambassador to Turkey Andrei Karlov at the Russian Foreign Ministry. VAleriy Sharifulin/ITAR-TASS Photo/POOL/Sputnik
Vágólapra másolva!
A moszkvai külügyminisztérium épületében ravatalozták fel Andrej Karlovot. Vlagyimir Putyin elnök is búcsút vett a meggyilkolt ankarai nagykövettől.
Vágólapra másolva!

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket a külügyminisztérium körül a ceremónia idejére, amelyen tiszteletét tette az államfő is. Vlagyimir Putyin burgundi vörös rózsákat helyezett a koporsó mellé, és részvétét nyilvánította a nagykövet családjának – az édesanyjának, az özvegyének, a fiának és a nővérének.

Vlagyimir Putyin is lerótta tiszteletét Forrás: Sputnik/Valeriy Sharifulin/Itar-Tass Pho

Dmitrij Medvegyev kormányfő, Szergej Lavrov külügyminiszter és Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke is részvétét nyilvánította – számolt be a TASZSZ.

A nagykövetet a külügyminisztériumban ravatalozták fel Forrás: Sputnik/Valeriy Sharifulin/Itar-Tass Pho

A temetés előtti gyászszertartást Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője tartja majd a Megváltó Krisztus-székesegyházban.

Vlagyimir Putyin szerdán posztumusz az Oroszország Hőse kitüntetést adományozta a nagykövetnek, és egy nappal elhalasztotta szokásos évzáró sajtótájékoztatóját is, hogy részt vegyen a szertartáson.

Szergej Lavrov külügyminiszter a koporsónál Forrás: Sputnik/Valeriy Sharifulin/Itar-Tass Pho

A 62 éves Karlov az 1990-es és 2000-es években Észak- és Dél-Koreában szolgált, 2013 óta dolgozott nagykövetként Ankarában.

A nevét márványtábla viseli a külügyminisztérium falán a legillusztrisabb orosz diplomaták társaságában – számolt be a Reuters.