Toronyház magasságú karácsonyfát állítottak

2016.12.25. 11:40

Ha a Guinness is jóváhagyja, a Srí Lanka fővárosában, Colombóban felállított, 73 méteres mesterséges karácsonyfa lehet a világ legmagasabbika. Eddig Kína tartotta a rekordot köztéri műfenyők terén. 

Acélból és drótkeretből emeltek karácsonyfát szombaton Colombo egyik óceánparti közparkjában. A műfa díszítése több mint egymillió fenyőtobozból és 600 ezer LED-izzóból áll, a tetejére pedig egy több mint hatméteres csúcsdísz került. 

Az alkotás költségét 80 ezer dollárra (több mint 23,7 millió forint) becsülik. 

Felépítésén több mint ezer munkás dolgozott, és három hónapig tartott a projekt. A szóvivő, Mangala Gunasekara szerint elindították a folyamatot, hogy Guinness-rekordnak minősítsék a fát. Jelenleg Kína tartja a köztéri műfenyők magassági rekordját: tavaly építettek egy 55 méteres toronyfát mesterséges lombozattal Kanton városában, az ország déli részén. 

Több mint ezren építették három hónapon átForrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A fa abban a parkban, a Galle Face Greenben áll, ahol Ferenc pápa misét mondott múlt évben, Srí Lanka-i látogatása alatt. 

A Vatikán most bírálta a drága mesterséges karácsonyfa felállítását, 

mondván, hogy ezt a pénzt inkább a szegények segítésére kellett volna fordítani. A szervezők viszont azt mondták, hogy éppen az etnikai és a vallási megbékélés jegyében született a fa ötlete. A 21 milliós Srí Lankában 1,2 millió katolikus él – kicsivel több muszlim és hindu –, a lakosság legnagyobb része buddhista. Az 1980-as évektől polgárháború dúlta az országot, amely a kisebbségi tamil felkelők vereségével zárult 2009-ben.