27 méteres mélységben találták meg az orosz gép roncsait

transport army TOPSHOTS Horizontal
A man looks out at the Black Sea from the coastal city of Sochi, on December 26, 2016, a day after a military plane crashed out at sea. A Russian military plane crashed on its way to Syria on December 25, with no sign of survivors among the 92 onboard, who included dozens of Red Army Choir members heading to celebrate the New Year with troops. Russia's defence ministry said a body had been recovered from the Black Sea. / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Folytatódott a kutatás hétfőn az előző napon a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gép 84 utasa és 8 fős legénysége, valamint a feketedobozok után, a gép roncsának több darabját megtalálták 27 méteres mélységben.
Vágólapra másolva!

A Szíriába tartó gép - fedélzetén katonákkal, a hadsereg Alekszandrov együttesével, újságírókkal és egy ismert segélymunkással - röviddel azután tűnt el vasárnap a radarképernyőről, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A hatóságok a katasztrófa okának kiderítésén dolgoznak, a merénylet az első információk szerint kizárható.

Így emlékeznek az áldozatokra Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

A gép darabjait 27 méteres mélységben találták meg, a parttól körülbelül 1,7 kilométernyire - mondta Rimma Csernova, a szocsi mentőszolgálatok szóvivője. Hozzátette: a búvárok a roncsok elhelyezkedésének és méreteinek a meghatározásán dolgoznak. Az első roncsokat még vasárnap meglelték. Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a gép darabjai mintegy 500 méteres sugarú körzetben szóródtak szét.

Zajlik a kutatás Forrás: AFP/Vasily Maximov

Hétfő délutánig tizenegy holttestet találtak - közölte a hadsereg. Tíz emberi maradványt azonosításra Moszkvába szállítottak, a hozzátartozóktól már megkezdték a DNS-mintavételt. Az abház mentőszolgálatok a sötétség beálltával felfüggesztették a kutatást. A mentésben részt vesznek az orosz parti őrség hajói is. A munkálatokat kedden folytatják.

92-en vesztették életüket a tragédiában Forrás: AFP/Vasily Maximov

A mentés területét 15 szektorra osztották fel, hétfő estig hét szektorban teljesen átvizsgálták a tengerfeneket - közölte a védelmi minisztérium sajtóosztálya. Az orosz védelmi tárca hétfőn cáfolta azokat a névtelen forrásokra hivatkozó híreszteléseket, amelyek szerint egyes holttesteken mentőmellényeket találtak volna. "Ez kitaláció, nem felel meg a valóságnak" - közölte a tárca sajtószolgálata.

Felszállás után nem sokkal zuhant le a repülő Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

A gép a szíriai Latakia melletti hmejmimi orosz légi támaszpontra tartott, ahol az Alekszandrov együttes koncertet adott volna az ott szolgálatot teljesítő katonáknak. A moszkvai Cskalovszkij repülőtérről indult, majd a Szocsi Adler repülőterén leszállt, majd a felszállás után két perccel eltűnt. Moszkvában hétfőn, a nemzeti gyász napján az Alekszandrov együttes próbaterménél több százan helyeztek el virágokat az elhunyt művészek emléke előtt tisztelegve.