Szmogriadót rendeltek el Kínában

China passes landmark law to slap steep taxes on polluters China Chinese pollution air
A gyárakat, erőműveket is érinti a korlátozás
Vágólapra másolva!
Erős szmogveszélyre figyelmeztette és megfelelő intézkedések meghozására szólította fel az északi régiókat a kínai környezetvédelmi minisztérium csütörtökön. A tárca közleménye szerint súlyos szmog várható Peking, Tiencsin és Hopej térségében, valamint a szomszédos Santung és Honan tartományban is.
Vágólapra másolva!

A minisztérium szerint "a kedvezőtlen időjárási körülmények" január 5-éig tartanak. A tárca felszólította a helyi kormányzatokat, hogy a szennyezőanyag-kibocsátás átmeneti csökkentése érdekében tegyék meg a megfelelő intézkedéseket. Hozzátette: tíz felügyelőcsapat ellenőrzi majd az intézkedések betartását, és lecsapnak a "törvénysértő" cégekre. Az ország északi területeinek nagy részén december közepe óta erős a szmog, a hatóságok több gyár bezárásáról döntettek.

A gyárakat, erőműveket is érinti a korlátozás Forrás: AFP/Imaginechina/Wen Jie

Pekingben december 22-én oldották fel a vörös fokozatú szmogriadót. Másnap a környezetvédelmi minisztérium húsznál több céget figyelmeztetett, amiért nem tartották be a szennyezőanyag-kibocsátást célzó szükségintézkedéseket.

A Kína legszennyezettebb tartományának tartott Hopejben bejelentették, hogy levonják a következtetéseket a múlt heti szmogból és "összehangolt intézkedéseket dolgoznak ki".

A korábbi szmogok idején a lakosoknak és a cégeknek nem volt elég idejük, hogy kellőképpen reagáljanak a szmogriadóra, a jövőben ezért korábban adják ki a riasztásokat - mondta Vang Hsziao-li, a tartomány korai szmogriadóért felelős intézményének igazgatója.