A családok és az anyák szerepét hangsúlyozta Ferenc pápa

2017.01.01. 13:41

Újévi homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy nem fogyasztói árucikkek vagyunk, hanem arra vagyunk hivatottak, hogy törődjünk egymással. 

Magány és üresség uralta széttöredezett társadalomban élünk, amely elvesztette a nevetés, a játék és a nyugalom értékeit – figyelmeztetett Ferenc pápa vasárnap újévi homíliájában a római Szent Péter-bazilikában.

„Nem fogyasztói árucikkek vagyunk, hanem arra vagyunk hivatottak, hogy egymással törődjünk” – fogalmazott a katolikus egyházfő. Kiemelte a családok és különösen az anyák szerepét, akik – a pápa szavai szerint – „az individuális és önző tendenciák” legerősebb ellenszerei.

„Egy anyák nélküli társadalom nemcsak kegyetlen, hanem hideg társadalom is lenne” – mondta Ferenc pápa, hozzátéve, hogy az anyák sokszor feltétlen odaadásról és a remény erejéről tesznek tanúbizonyságot.

A katolikus egyházfő azt is hangsúlyozta, hogy több alázatra és gyengédségre lenne szükség a világban, kiemelve, hogy ezek a tulajdonságok nem a gyengeség, hanem éppen az erő jelei. Ferenc pápa az újévi mise után megemlékezett az Isztambulban szilveszterkor elkövetett terrortámadás áldozatairól is.

„Sajnos az erőszak ismét lecsapott, éppen a kívánságok és a reménység éjszakáján” – fogalmazott az egyházfő, hozzátéve, hogy imáiba foglalja az áldozatok hozzátartozóit, a sérülteket és az egész török népet.