Egyelőre nem tudni magyar áldozatról Isztambulban

Horizontal
People react at the site of an armed attack January 1, 2017 in Istanbul. At least two people were killed in an armed attack Saturday on an Istanbul nightclub where people were celebrating the New Year, Turkish television reports said. / AFP PHOTO / YASIN AKGUL
Vágólapra másolva!
Folyik az azonosítás, de az eddigi információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a szilveszteri isztambuli terrortámadásnak. Legalább 39 ember meghalt az éjszaka, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a szórakozókra egy szilveszteri buliban.
Vágólapra másolva!

Az isztambuli magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll a török hatóságokkal, és az eddigi tájékoztatások szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a szilveszteri terrortámadásnak – tudta meg az Origo a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke azt mondta,

és remélhetőleg néhány órán belül mindegyüküket el tudják érni.

Azt nem tudni, rajtuk kívül hány magyar lehet még Isztambulban és a konzuli kerületben, de vélhetően számuk hasonló nagyságrendű, mint azoké, akik regisztráltak.

A főkonzulátusra eddig egyetlen telefonhívás érkezett, amelyben egy hozzátartozóról érdeklődtek. Kiderült, hogy a keresett személy jól van, és nem tartózkodott a szórakozóhelyen. A minisztérium sajtófőnöke hozzátette, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a leghatározottabban elítéli a terrortámadást, együttéreznek a gyászolókkal, és bíznak a sérületk felépülésében.

Az isztambuli magyar főkonzulátus ügyeletén az Origo érdeklődésére korábban azt mondták, az áldozatok azonosítása még folyamatban van, ezért

még a török egészségügyi minisztérium sem tudja pontosan, kik haltak meg a merényletben.

Biztosat csak az azonosítás befejezése után lehet mondani, a munkát pedig nehezíti, hogy sokaknál nem voltak iratok, a sérülteket pedig számos kórházba szállították.

Azok a magyarok, akik hozzátartozóik miatt aggódnak, a főkonzulátus ügyeleti telefonszámán (+90 533 375 8715) érdeklődhetnek, ahol a keresett személy neve alapján megpróbálnak információt szerezni a török minisztériumtól.

Egyelőre az biztos, hogy az isztambuli Reina mulatóban szilveszter éjjel meggyilkolt emberek többsége észak-afrikai és közel-keleti országokból származik. Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter azt mondta, hogy a külföldi áldozatok között szaúd-arábiai, marokkói, líbiai és libanoni állampolgárok vannak öbbségben.

Az izraeli külügyminisztérium szerint egy fiatal izraeli nő is meghalt a merényletben. A jordániai kormány pedig megerősítette, hogy az áldozatok között három jordániai is van.