Elhagyták Washingtont a kiutasított oroszok

2017.01.01. 18:10

Elhagyták Washingtont vasárnap azok az orosz diplomaták, akiket három nappal korábban Barack Obama amerikai elnök rendelete értelmében kiutasítottak az Egyesült Államokból.

A washingtoni orosz nagykövetség sajtószolgálata közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel, hogy felszállt az amerikai szövetségi főváros repülőteréről a kiutasított orosz diplomatákért küldött különgép, s minden kiutasított elhagyta az országot.

Washington csütörtökön szankciókat vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az állítólagos orosz hackertámadások miatt, 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból. A büntető intézkedésekről szóló rendeletet a tisztségéből januárban távozó, Barack Obama hivatalban lévő demokrata párti elnök írta alá.

A válaszlépés elmaradt

Bár az orosz külügyminisztérium válaszlépésként ugyanennyi Oroszországban dolgozó amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Vlagyimir Putyinnak, az orosz elnök azonban úgy döntött, hogy senkit sem utasít ki megtorlásul az amerikai intézkedés miatt.

Putyin egyúttal közölte, hogy az orosz-amerikai viszony rendezésére teendő további lépéseket attól teszi függővé, hogy milyen politikát folytat majd a január 20-án hivatalba lépő következő amerikai elnök, a republikánus párti Donald Trump.