Őrizetbe vettek két külföldit Isztambulban a terrortámadással kapcsolatban

Isztambul, merénylet, terrortámadás
Isztambul, 2017. január 1. Sebesültet szállítanak el Isztambulban 2017. január 1-jén, miután egy Mikulás-ruhás fegyveres tüzet nyitott a Reina klubban szilveszterezőkre. Legalább harminckilenc ember, köztük több külföldi, életét vesztette. (MTI/AP/IHA)
Vágólapra másolva!
Isztambul legnagyobb repülőterén, az Atatürkön tartóztatták fel őket, de ennél többet egyelőre nem tudni róluk.
Vágólapra másolva!

A török rendőrség őrizetbe vett két külföldi állampolgárt Isztambulban a szilveszter éjszakai terrortámadással összefüggésben – értesült az NTV török tévécsatorna.

A két gyanúsítottat Isztambul legnagyobb repülőterén, az Atatürkön tartóztatták fel. Részleteket egyelőre nem közöltek.

Szabadon engedték a kirgizt

Egy órával később szabadon engedték azt az Akhe Masrapov nevű, kirgiz állampolgárságú férfit, aki hasonlít az újévi isztambuli terrortámadás elkövetőjére - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Masrapov neve és az útleveléről készült fénykép az eljárást követően a közösségi média révén úgy terjedt el, mintha a Boszporusz európai partján található Reina klubban ő hajtotta volna végre azt a 39 halálos és további 69 sebesült áldozatot követelő véres mészárlást, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalt magára.

A 28 éves férfi az isztambuli Atatürk repülőtérről Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe repült, ahol a Turmush nevű kirgiz hírportálnak nyilatkozott. Masrapov elismerte, hogy

a fényképen látható útlevél az övé, de hangsúlyozta, hogy semmi köze a merénylethez.

Mint mondta: kereskedelemmel foglalkozik és 2011 óta gyakran utazott Törökországba. A rendőrök még elnézést is kértek tőle, amikor elengedték - tette hozzá Mashrapov.

Azonosították a merénylőt

A szilveszter éjszakai merényletben 39-en vesztették életüket, elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett. A lövöldözőt eddig nem sikerült elfogni, de azonosították, már több fotó is megjelent a fiatal férfiról, akiről ugyanakkor ellentmondó hírek jelentek meg a török sajtóban.

Egy mikulásjelmezes fegyveres nyitott tüzet szilveszter éjszakáján az isztambuli Reina klubban szilveszterezőkre. 39 embert ölt meg, köztük több külföldit Forrás: MTI/AP/IHA/-------------------

Egyes források szerint november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyermek onnan szárazföldön először Ankarába, majd november 22-én Konyába utazott tovább, ott egy ingatlanügynök segítségével találtak szállást. Más források szerint a család egyenesen Szíriából érkezett, ahol a férfi az Iszlám Állam tagjaként harcolt.

A merénylő a hatóságok szerint a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A török hírtelevíziók kedden beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a terrorista önmagáról készített az isztambuli Taksim téren, de nem világos, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült.