Migráció és terrorizmus az Európai Parlament napirendjén

Vágólapra másolva!
A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és az egységes digitális piac kiemelt helyen szerepelnek az Európai Parlament napirendjén 2017-ben - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

A migráció témakörében az uniós parlament várhatóan még 2017-ben szavaz a dublini szabályok reformjáról.

Áthelyezési mechanizmus

Az Európai Bizottság javaslata szerint egy úgynevezett szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmus lépne életbe akkor, ha a menedékkérelmek száma kritikus mennyiség fölé emelkedik az unióban. A főszabály, amely szerint a menedékkérelmet abban az országban kell benyújtani, ahol a menedékkérő belépett az EU területére, továbbra is érvényben marad.

Az EP-képviselők úgy vélekednek, hogy egységes kritériumokat kell elfogadniuk a tagállamoknak a menedékkérelmek elbírálására és a menekültügyi eljárások lefolytatására. A képviselők várhatóan egyeztetnek arról is, hogyan lehet bevezetni a menedékkérők kötelező elosztásának rendszerét a tagállamok között.

Jelentés az adóelkerülésről

A tervek szerint az uniós parlament vizsgálóbizottsága még 2017 tavaszán szavaz az adóelkerülésről szóló jelentéséről. A vizsgálóbizottságot az európai vállalatokat és magánszemélyeket is érintő Panama-iratok botránya után hozta létre az EP, hogy megvizsgálja, helyesen jártak-e el a tagországok és az Európai Bizottság az adóelkerülésről és pénzmosásról szóló szabályok betartatása során.

Terrorizmus elleni irányelv

Az EP plenáris ülésén várhatóan még az első félévben szavaz arról az új, terrorizmus elleni irányelvről, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki az uniós bizottság.
Az irányelvtervezethez fűzött parlamenti javaslatok egyik kulcspontja, hogy a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket is büntethetővé tennék az egész unióban. Ilyennek számít például a kiképzés akár személyesen, akár az interneten keresztül, a toborzás vagy a pénzgyűjtés a terrorizmus minden fajtájának céljaira.

Egységes piac

Az egységes digitális piac kialakítása érdekében az EP-képviselők az év folyamán kiemelten foglalkoznak az úgynevezett geo-blocking problémájával és az online tartalmak szerzői jogi kérdéseivel is. A geo-blocking az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online vásárlását. Számos cég ugyanis gyakran indoklás nélkül gátolja árucikkeinek interneten keresztül történő vásárlását egy másik országból érkező igény esetén, és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.
A parlament emellett azokon a szabályokon is dolgozik majd, amelyeknek eredményeként egy másik uniós országból is elérhetővé válnak olyan online tartalmak, amelyekre egy harmadik országban fizettek elő.

Tiszta energia

A tájékoztatás szerint az EP-képviselők ezek mellett az Európai Unió tiszta energiára irányuló terveivel is foglalkoznak, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben.
Ennek érdekében az uniós parlament megvitatja a Tiszta energia minden európainak című bizottsági intézkedéscsomagot, amely számos jogszabályjavaslatot tartalmaz az energiapiacra, az energiahatékonyságra, a megújuló energiára, a környezetbarát tervezésre és az energiaunióra vonatkozóan - közölte tájékoztatásában az Európai Parlament.