Újabb terrortámadás Törökországban

török robbantás Izmir
Cars burn in the street at the site of an explosion in front of the courthouse in Izmir on January 5, 2017. A car bomb exploded outside a courthouse in the western Turkish city of Izmir, wounding at least 10 people and sparking clashes in which at least two "terrorists" were killed, officials and reports said.Several ambulances were rushed to the scene after the blast outside the prosecutors and judges' entrance to the court in the usually peaceful city on the Aegean Sea, the channel said. / AFP PHOTO / DOGAN NEWS AGENCY / DHA
Vágólapra másolva!
Legalább két ember - egy rendőr és egy bírósági alkalmazott - vesztette életét csütörtökön, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Izmirben, az égei-tengeri török kikötővárosának egyik bírósági épülete mellett. A tartomány kormányzója, Erol Ayyildiz szerint az első nyomok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért - közölte izmir kormányzója.
Vágólapra másolva!

Ayyildiz megerősítette, hogy két ember meghalt a merényletben, továbbá öten megsebesültek, néhányuk súlyos állapotban van. Korábban egészségügyi források tíz sebesültről jelentettek.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/DHA/Dha

A kormányzó szerint a pokolgéppel felszerelt gépkocsi a bírósági épület előtt állt meg. A robbanást megelőzően tűzharc alakult ki a rendőrökkel. Hozzáfűzte: a támadók Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal és gránátokkal voltak felfegyverkezve, és egy rakétavető is volt náluk. "Tűzharc alakult ki, miután a rendőrök a Bayrakli kerület bírósági épülete előtti ellenőrzőpontjukon meg akartak állítani egy járművet. Ebben az összecsapásban a terroristák működésbe hozták az autóba rejtett pokolgépet, miközben próbáltak elmenekülni" - mondta Ayyildiz.

A tisztségviselő továbbá közölte: egy másik járművet ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a hatóságok, amiről feltételezik, hogy az is a támadóké volt. A kormányzó szerint az első adatok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért.

A támadás két elkövetőjét a hatóságok lelőtték, egy harmadikat továbbra is üldöznek - közölte az NTV török hírtelevízió.

A Dogan hírügynökség szerint a robbantás egy bírósági épület személyzeti bejárata előtt történt.