Katonák lázadtak fel Elefántcsontpart második legnagyobb városában

Vágólapra másolva!
Fellázadtak katonák Elefántcsontpart második legnagyobb városában, Bouakéban péntekre virradóra: rendőrőrsöket foglaltak el, fegyvereket és gépjárműveket zsákmányoltak, egyes helyeken ellenőrzőpontokat állítottak fel és lövéseket adtak le - közölték katonai források és helyi lakosok. A nap folyamán hasonló eseményekről érkeztek hírek Daloa és Korhogo városokból is.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség helyi tudósítója szerint először nehézfegyverek dörgése volt hallható Bouaké város legnagyobb katonai tábora közeléből, és legalább két rendőrőrsöt megtámadtak. Egy név nélkül nyilatkozó katona a tudósítónak azt mondta: olyan katonák lázadtak fel, akik régen lázadók voltak, de még a polgárháború idején, 2009-ben integrálódtak a hadseregbe. Fejenként 7600 eurónak megfelelő jutalmat és egy-egy házat követelnek - tette hozzá.

Egy szintén neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselő pedig arról számolt be, hogy a katonák hajnalban támadták meg az egyik rendőrőrsöt és a városi kapitányságot, lefegyverezték a rendőröket, és géppisztolyokat zsákmányoltak. A lázadók úttorlaszokat állítottak fel a belvárosban, megbénítva a közlekedést, valamint járőröznek a megszerzett rendőrségi járműveken. Napközben időnként automata fegyverek ropogása volt hallható - észlelte maga a tudósító. Fegyveresek ellenőrzik Bouaké fő útvonalait is, amelyeken teherautók szállítanak árukat Maliból és Burkina Fasóból. A hatóságok szerint hasonló lázadások törtek ki a központi fekvésű Daloában és az északi Korhogo városában is.

- mondtak Karim Sanogo helyi diák. "A biztonsági erők elhagyták állásaikat. Az emberek az otthonaikban keresnek menedéket" - tette hozzá.
Az ország középső részén található Bouaké volt a lázadók székhelye a 2002-ben kezdődött polgárháborúban. A lázadók az ország északi részét tartották az ellenőrzésük alatt, Elefántcsontpart így évekig ketté volt osztva. Bouakéból 2014-ben tiltakozó katonák indultak útnak illetményük elmaradása miatt, majd a megmozdulás átterjedt Elefántcsontpart korábbi fővárosára, Abidjanra, és más városokra is.