Az iraki hadsereg visszafoglalta Moszul egy részét

Vágólapra másolva!
Újabb városrészt foglalt vissza az iraki hadsereg Moszul városának keleti felén péntek reggelre az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezettől - közölte egy magas rangú katonai vezető a dpa német hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Az előretörést al-Muthanna szomszédságában hajtották végre, Moszul keleti felének egyik legnagyobb negyedében, majd további kerületeket vettek ostrom alá.

Az ellenség emberei a Tigris folyó irányába menekültek el" - mondta Maan al-Saadi dandártábornok.

Ugyancsak pénteken az iraki haderő visszafoglalta Abu Dalf falut, amelyet előtte meglepetésszerű támadással lerohantak és megszálltak az Iszlám Állam harcosai.

Októberben indult az offenzíva

Az iraki hadsereg az iraki kurd erőkkel és síita milíciákkal közösen, valamint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával október közepén indított átfogó offenzívát az Iszlám Állam ellen Moszulban. A 100 ezer fősre tehető szárazföldi erők fölénye létszámukat tekintve igen jelentős a dzsihadistákkal szemben, de

az Iszlám Állam harcosai robbanószerrel megrakott autók és háztetőkön rejtőző orvlövészek százaival nehezítik az iraki hadsereg dolgát.

Az észak-iraki város felszabadítására indított közös katonai műveleti parancsnokság vezetője a napokban azt mondta, hogy Moszul keleti részének már mintegy 70 százalékát visszafoglalták az Iszlám Államtól.