Oroszországból kitiltott szenátor lehet az amerikai hírszerzés főnöke

Vágólapra másolva!
Donald Trump megválasztott amerikai elnök sajtóértesülések szerint valószínűleg egy Moszkva által kitiltott volt republikánus szenátort jelöl majd a hírszerzés csúcsvezetőjének, a 73 éves Dan Coatsot.
Vágólapra másolva!

Dan Coats jelölését két forrás is megerősítette az amerikai Fox News-nak. A lap azt írja, Coats nagyon népszerű volt a szenátusban. A 73 éves Coats mostanáig indianai szenátor volt, s

egyike annak a hat szenátornak és három fehér házi tisztségviselőnek, akiket Moszkva 2014-ben - válaszul a Krím bekebelezése miatti szankciókra - kitiltott Oroszországból.

A szenátor akkor úgy nyilatkozott: "megtiszteltetésnek" érzi, hogy így került a Kreml célkeresztjébe. A jelölésével Donald Trump megválasztott amerikai elnök elemzők szerint megnyugtathatja mindazokat, akik azt állítják, hogy túlságosan is elnéző és baráti magatartást tanúsít Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin elnök iránt.

Dan Coats 2001 és 2005 között az Egyesült Államok Németországban akkreditált nagykövete, az elmúlt négy évben pedig a szenátus hírszerzési bizottságának tagja volt. Oroszország éles bírálójaként tartják számon. A hivatalos bejelentés a jelöléséről a hét második felében várható az AP szerint.

A hírszerzési csúcsszervezet feladata a 17 amerikai hírszerző ügynökség munkájának összehangolása, illetve annak biztosítása, hogy az ügynökségek között megfelelő legyen az információk áramlása.