Hadházy és a földmutyi: megtalálta a strómanokat a Tények

Vágólapra másolva!
Nagy a felháborodás a Tolna megyei gazdák körében, miután kiderült, hogy a zöldbárónak nevezett Twickel György német származású üzletember az új földtörvényt kijátszva strómanokon keresztül szerzett több százmillió forint értékű földet – számolt be riportjában a TV2 Tények című hírműsora. A Tények meg is talált két strómant. Ahogy azt az Origo korábban már megírta, az ügyben a családján keresztül érintett Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, egyben antikorrupciós szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Tények által megszólaltatott gazdák szerint Twickel néhány emberén keresztül nyert a földárveréseken. Ezek közül az egyik egy 21 éves decsi fiatalember, Konyecsni István, aki a Szekszárd Zrt.-nél dolgozik traktorosként, és több százmillió forint értékben licitált földekre. Ő a Tényeknek azt állította, soha nem licitált semmire. Egy másik, bátaszéki fiatalember papíron félmilliárd forint értékben vásárolt földeket.

A helyi gazdák szerint az árverések után olyanok jelentek meg, akik korábban soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal. Szerintük nyilvánvaló, hogy a földeket strómanok vásárolták fel, mint például a két, vagyonnal aligha rendelkező fiatalember. A Tényeknek egyértelműen azt mondták, hogy Twickel György és holdudvara állhat a földszerzések mögött. A báró neve mellett pedig előkerül Hadházy Árpád neve is, aki az LMP antikorrupciós szóvivőjének, Hadházy Ákosnak az édesapja. Ő a megyei agrárkamara elnöke, és egyúttal báró Twickel György üzlettársa is.

Ahogy azt az Origo korábban megírta, az LMP-s antikorrupciós szóvivő és társelnök Hadházy Ákos édesapja is segédkezett az állami földek megszerzésében Tolna megyében. A megyei agrárkamara elnökeként Hadházy Árpád annak a Twickel Györgynek a cégeiben tölt be vezető tisztségeket, akit a helyiek csak zöldbárónak hívnak. Twickel földterületei pedig egyre csak nőnek, amiket strómanok segítségével szerzett meg. És persze Hadházy Árpád segítségével.

Az ügyben már a rendőrség és az ügyészség is vizsgálatot indított, ugyanis a régióban több százra tehető az úgynevezett életjáradéki szerződések száma, amelyeket egy összegben ki is fizettek, tehát valójában adásvételi szerződések köttettek. 159-rendbeli közokirat-hamisítás vádjával indított eljárást a Tolna megyei rendőrség, majd a megyei főügyészség elrendelte a nyomozás újraindítását. Úgy tudjuk, már bírósági szakaszba jutott a földbotrány, vagyis a csalássorozat.

Az életjáradéki szerződés mint típus egyébként azért fontos a földszerzés során, mert azt – az adásvételi szerződéssel szemben – nem kell kifüggeszteni, így nem élhetnek elővásárlási jogukkal az arra jogosultak.

Hadházy Ákosnak, az LMP – ahogy magát hívja – antikorrupciós szakszóvivőjének egyébként több közös vállalkozása is volt apjával, Hadházy Árpáddal.

A Tények megkereste Hadházy Ákost, aki azonban érdemben nem válaszolt a kérdésekre.