Fehér házi tanácsadó lesz Jared Kushner

Horizontal (FILES) This file photo taken on November 9, 2016 shows President-elect Donald Trump  with son-in-law Jared Kushner (R) during an election night party at a hotel in New York.
Donald Trump's son-in-law Jared Kushner is expected to be named senio
Donald Trump és veje, Jared Kushner egy kampányeseményen
Vágólapra másolva!
Jared Kushnert, a vejét nevezte ki vezető fehér házi tanácsadóvá Donald Trump megválasztott amerikai elnök – erősítette meg a hétfői sajtóértesüléseket Trump elnöki átmenetért felelős csapata.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanokkal foglalkozó Jared Kushner Trump idősebbik lányának, Ivankának a férje, és már a kampányban is Trump egyik legfontosabb tanácsadója, az egyik legbefolyásosabb embere volt a színfalak mögött. Fehér házi megbízatásáról Trump megválasztása óta folyamatosan jelentek meg sajtóhírek.

Donald Trump és veje, Jared Kushner egy kampányeseményen Forrás: AFP/Mandel Ngan

Kushner az elnökválasztás óta közvetítőként tevékenykedett az átmenetért felelős csapat és a külföldi kormányok között, izraeli tisztségviselőkkel tartotta a kapcsolatot, vasárnap pedig Boris Johnson brit külügyminiszterrel találkozott. Donald Trump a kinevezéssel kapcsolatban kiadott közleményében méltatta vejét, közölte: Kushner "felbecsülhetetlen tagja lesz a csapatomnak, miközben megtervezem és végrehajtom ambiciózus céljaimat".

Megtiszteltetés

Bár közeli hozzátartozó magas rangú pozícióba emelése etikai és jogi kérdéseket is felvet, Trump közölte: büszke, hogy kormányában központi szerepet fog játszani Kushner. Jamie Gorelick, Kushner ügyvédje szerint a nepotizmust tiltó törvény nem terjed ki a Fehér Házra. A választási kampányig politikai tapasztalattal nem rendelkező Kushner a kinevezésével kapcsolatban közölte: "megtiszteltetés a hazámat szolgálni". A 36 éves üzletember ügyvédje szerint Kushner lemond családja ingatlanvállalkozásának vezérigazgatói tisztségéről, ahogy a New York Observer című hetilap tulajdonosi jogait sem fogja gyakorolni. Az ügyvéd hozzátette, hogy Trump veje

nem fogja felvenni fizetését,

és "jelentős eszközöket" fog elidegeníteni.

Ivanka Trump nem kap pozíciót

Az átmenetért felelős csapat tisztviselői közölték azt is, hogy a kampányban ugyancsak fontos szerepet játszó Ivanka Trump nem fog hivatali tisztséget betölteni a Fehér Házban, a háromgyerekes anya a Washingtonba költözésre akar koncentrálni. Egy névtelenül nyilatkozó forrás ugyanakkor elejtette az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Ivanka üzleti érdekeltségei összeférhetetlenséget jelentenének egy hivatali pozíció esetén. Gorelick azonban azt közölte: Ivanka is lemond a Trump Organisation (a családi ingatlanvállalat), valamint divatvállalatainak vezetői posztjairól.